Tandarts

Mijn website gaat over mijn nekproblemen, maar soms ook over dingen die er zijdelings mee te maken hebben.
Mijn nekklachten zijn van invloed op mijn gebit, en naar de tandarts gaan is van invloed op mijn nekklachten. Vandaar dat ik dat hier beschrijf.

1997

Tot 1997 werkte ik halve dagen en toen dat niet meer lukte ben ik naar mijn geboortedorp verhuisd. Daardoor kwam ik terecht bij de tandartsenpraktijk met de tandartsen P10., B30. en D19.
Dat was de vijfde tandartsenpraktijk in mijn leven.
Helaas waren deze tandartsen minder deskundig dan mijn vorige tandarts.
Zelfs administratief ging het verkeerd:
Toen ik me aanmelde bij de praktijk werd mij verteld dat zij de rekening naar de zorgverzekering zouden sturen en dat ik alleen een rekening zou krijgen voor het deel dat niet verzekerd was.
De rekeningen vond ik duur, maar anderen klaagden er ook over dat de tandarts duur was.
Na een paar jaar kwam ik er achter dat ze rekening nooit naar de zorgverzekering hadden gestuurd en dat ik steeds het volle bedrag had betaald, terwijl ik wel verzekerd was.
Bij mijn zorgverzekering kon ik nog tandartsrekeningen van een paar jaar terug indienen, dus ik heb toch nog meer dan de helft vergoed gekregen.

De behandelstoel

De behandelstoel bij de tandarts levert voor mij flinke problemen op.
Hij geeft slecht ondersteuning aan mijn rug, meestal heb ik één tot twee weken meer last van mijn rug als ik er een half uur op gelegen heb.
Het grootste probleem is dat mijn hoofd verkeerd ligt en ook doordat ik mijn mond open moet houden, levert dat problemen voor mijn nek op. Naar de tandarts en een half uur op de behandelstoel liggen kost mij ongeveer een week en soms twee weken. Omdat in die week ik vrijwel niets aan mijn huishouden doe, moet ik dat nog inhalen.

Helaas moet ik ook nog erg vaak naar de tandarts. Van ongeveer 2005 tot 2018 bestaat mijn leven voor 20% uit naar de tandarts gaan en tobben met ontstekingen en gevoelige kiezen.
In 2018 bestaat 30% van mijn leven daar uit. Met die 30% bedoel ik 30% van de tijd die ik over houdt naast mijn huishouden doen (en ik doe heel weinig aan mijn huishouden, ik heb bijvoorbeeld geen afwas).

Mijn nekklachten zijn nadelig voor mijn gebit

Mijn nekklachten hebben een nadelige invloed op mijn gebit.
Ik weet niet meer in welke periode het was, maar ergens tussen 2000 en 2015 was er een paar jaar dat ik 's ochtend met een droge mond wakker werd vanwege de mechanische druk op mijn nek.
Ondanks dat ik gewoon mijn tanden poetste, kwamen er bruine plekken op de zijkanten van sommige kiezen en werden veel kiezen gevoelig bij de tandhals.
Dat ging later gelukkig beter, maar de slechte staat van de kiezen bleef zo.
Later ben ik andere tandpasta gaan gebruiken en heb door mijn vele aanpassingen meer controle over mijn nekklachten en heb ik ook andere eetgewoonten.

Ik heb meerdere bedden om af te wisselen. Ik de zomer van 2018 heb ik zelfs zes dingen waar ik op kan liggen, en iedere dag gebruik ik er drie of vier.
Daar zitten twee bedden bij waar ik op mijn buik kan liggen, zoals mijn buiklig bed. Op dat bed lig ik op een deel van mijn gezicht. Daardoor is mogelijk de doorbloeding bij de tandwortels minder wat mogelijk nadelig kan zijn voor beginnende ontstekingen.

Soms heb ik 's nachts een halskraag om, om nog wat te kunnen slapen. Dat is een zachte halskraag met traagschuim. Mogelijk is daardoor de doorbloeding van mijn kaak minder en misschien heeft dat ook invloed op mijn gebit.

Migraine en kiespijn

Wanneer ik rugpijn heb en migraine krijg, dan voel ik de rugpijn minder. Als de migraine over is, dan komt de rugpijn weer terug. Volgens mij komt dat omdat de pijn van de migraine mijn rugpijn overstemt en omdat mijn lichaam zelf een pijnstiller aanmaakt.

Wanneer ik echter kiespijn heb, bijvoorbeeld een zeurderige kiespijn of een (beginnende) onsteking, en ik krijg migraine, dan neemt de kiespijn toe aan de kant waar de migraine zit. Dat begrijp ik niet. Het schijnt vaker voor te komen, maar ik begrijp niet hoe dat kan.
Het lijkt er op dat de migraine niet wordt versterkt door een ontstoken kies. De pijn van een ontstoken kies kan flink meer zeer gaan doen door migraine, misschien wel meer dan twee keer zoveel. Dit lijkt alleen zo te zijn bij een ontsteking (of beginnende ontsteking) en alleen als die ontsteking bij een kies zit. Het lijkt er op dat als de pijn niet van een ontsteking is, dan neemt die pijn niet toe. Daar ben ik echter nog niet helemaal zeker van.

Laatste wijziging van deze bladzijde: december 2020