Tandarts

Mijn website gaat over mijn nekproblemen, maar soms ook over dingen die er zijdelings mee te maken hebben.
Mijn nekklachten zijn van invloed op mijn gebit, en naar de tandarts gaan is van invloed op mijn nekklachten. Vandaar dat ik dat hier beschrijf.

De behandelstoel

De behandelstoel bij de tandarts levert voor mij flinke problemen op.
Hij geeft slecht ondersteuning aan mijn rug, meestal heb ik één tot twee weken meer last van mijn rug als ik er een half uur op gelegen heb.
Het grootste probleem is dat mijn hoofd verkeerd ligt en ook doordat ik mijn mond open moet houden, levert dat problemen voor mijn nek op. Naar de tandarts en een half uur op de behandelstoel liggen kost mij ongeveer een week. Omdat in die week ik vrijwel niets aan mijn huishouden doe, moet ik dat nog inhalen.

Helaas moet ik ook nog erg vaak naar de tandarts. Van ongeveer 2005 tot 2018 bestaat mijn leven voor 20% uit naar de tandarts gaan en tobben met ontstekingen en gevoelige kiezen.
In 2018 bestaat 30% van mijn leven daar uit. Met die 30% bedoel ik 30% van de tijd die ik over houdt naast mijn huishouden doen (en ik doe heel weinig aan mijn huishouden, ik heb bijvoorbeeld geen afwas).

Mijn nekklachten zijn nadelig voor mijn gebit

Mijn nekklachten hebben een nadelige invloed op mijn gebit.
Ik weet niet meer in welke periode het was, maar ergens tussen 2000 en 2015 was er een paar jaar dat ik 's ochtend met een droge mond wakker werd vanwege de mechanische druk op mijn nek.
Ondanks dat ik gewoon mijn tanden poetste, kwamen er bruine plekken op de zijkanten van sommige kiezen en werden veel kiezen gevoelig bij de tandhals.
Dat ging later gelukkig beter, maar de slechte staat van de kiezen bleef zo.
Later ben ik andere tandpasta gaan gebruiken en heb door mijn vele aanpassingen meer controle over mijn nekklachten en heb ik ook andere eetgewoonten.

Ik heb meerdere bedden om af te wisselen. Ik de zomer van 2018 heb ik zelfs zes dingen waar ik op kan liggen, en iedere dag gebruik ik er drie of vier.
Daar zitten twee bedden bij waar ik op mijn buik kan liggen, zoals mijn buiklig bed. Op dat bed lig ik op een deel van mijn gezicht. Daardoor is mogelijk de doorbloeding bij de tandwortels minder wat mogelijk nadelig kan zijn voor beginnende ontstekingen.

Soms heb ik 's nachts een halskraag om, om nog wat te kunnen slapen. Dat is een zachte halskraag met traagschuim. Mogelijk is daardoor de doorbloeding van mijn kaak minder en misschien heeft dat ook invloed op mijn gebit.

Migraine en kiespijn

Wanneer ik rugpijn heb en migraine krijg, dan voel ik de rugpijn minder. Als de migraine over is, dan komt de rugpijn weer terug. Volgens mij komt dat omdat de pijn van de migraine mijn rugpijn overstemt en omdat mijn lichaam zelf een pijnstiller aanmaakt.

Wanneer ik echter kiespijn heb, bijvoorbeeld een zeurderige kiespijn of een (beginnende) onsteking, en ik krijg migraine, dan neemt de kiespijn toe aan de kant waar de migraine zit. Dat begrijp ik niet. Het schijnt vaker voor te komen, maar ik begrijp niet hoe dat kan.

2017

Ruim twee uren op de behandelstoel gelegen

In 2017 werd een brug geplaatst, maar het nemen van een afdruk ging niet goed. Daardoor lag ik ruim twee uren op de behandelstoel. Mogelijk ondervind ik daar de rest van mijn leven nadelen van.

Mijn spierspanning van mijn nek was in die periode al te hoog. Doordat ik ruim twee uur in de tandartsstoel lag veranderde er iets met de stand van mijn wervels op de grens van mijn rug en mijn nek. Daardoor kon ik mijn linkerarm niet goed meer gebruiken. Dat deed zeer als ik op bed lag, en ik had er veel minder kracht in en kon hem nog maar half zover bewegen als daarvoor.

Ik ben een jaar lang bezig geweest om mijn bed aan te passen zodat ik minder last van mijn linkerarm had terwijl het niet meer last voor mijn nek zou opleveren. Dat lukte redelijk. Na een jaar deed mijn linkerarm geen zeer meer en kon ik mijn linkerarm vrijwel normaal gebruiken. Alleen mijn rug wassen met mijn linkerhand lukt nog steeds niet.
Doordat ik mijn bed veranderd heb, is mijn houding van mijn rug en nek iets anders en helaas is dat toch wat meer nadelig voor mijn nek.

Doordat ik zo mijn best deed om de plek in mijn wervelkolom te ontlasten waardoor ik last had van mijn linkerarm, zijn er wervels verschoven en kreeg ik last van mijn rechterarm.
Dus heb ik van alles aangepast om dat te ontlasten, maar de problemen bleven. Na het verschuiven van mijn wervels heb ik meer last van mijn nek. Daardoor rust ik 's nachts minder goed uit, kan ik overdag minder helder denken, en ben ik minder creatief om nieuwe aanpassingen te bedenken.

Doordat ik meer last van mijn nek had, had ik vaker 's nachts een halskraag om. Dat was waarschijnlijk de reden dat er een bobbel in mijn hals ontstond.
Die bobbel zag ik in 2018, maar het lukt pas om in 2019 naar het ziekenhuis te gaan, naar internist S24..

In 2020 had ik nog steeds geen kraker gevonden die de beweging in mijn bovenrug terug kon brengen. Ik had gehoopt dat dokter Z4. het kon oplossen, maar dat lukte helaas niet.

2018

Tien keer naar de tandarts en alle behandelingen op één na, zijn verkeerd uitgevoerd

In 2018 moest ik zo vaak naar de tandarts, dat ook in 2018 mijn nekklachten toenamen.

Op de website van de tandarts wordt onder andere verwezen naar de website "allesoverhetgebit.nl" van het KNMT.
Op die website staat om eerst een "Tandheelkundig Informatie Punt" (TIP) te bellen voordat een klacht wordt ingediend.
Op 25 september 2018 belde ik naar dat TIP, maar hun bedoeling was blijkbaar om mij te bepraten zodat ik geen klacht zou indienen.

Ik heb een gesprek met de tandarts gevraagd, een duidelijke tekening gemaakt en ik heb een brief geschreven. Maar niets helpt.

Dit is de tekening die ik maakte:
tekening van kies
De tekening is in spiegelbeeld, omdat ik het voor een spiegel maakte.

In 2018 ging ik tien keer naar de tandarts. Alle behandelingen die de tandarts in 2018 deed, op één na, zijn verkeerd gedaan. Dat moet dus opnieuw gedaan worden.
Het gevolg was dat ik eind 2018 twee kiezen had die niet helemaal dicht waren. Dat was allebei door de tandarts veroorzaakt. Vanwege een van die kiezen kan ik al twee jaar niet normaal eten omdat die kiezen dan iedere dag wat meer zeer gaan doen.

Die ene behandeling die wel goed ging, dat was een kies waar een andere tandarts een vulling slecht in had gedaan. Ik had nog geen last van die kies, maar de tandarts vond het beter om die vulling opnieuw te doen.

In 2019 ging ik naar de tandarts vanwege die twee kiezen die niet helemaal dicht zijn. Wat ik vertelde werd compleet genegeerd, dus ik was weer voor niets naar de tandarts geweest en ik had voor niets in de behandelstoel gelegen.

In 2020 kan ik nog steeds niet normaal eten vanwege die twee kiezen die niet helemaal dicht zijn. Ik heb dagelijks een zuurderige pijn in een kies rechts-boven. Vruchtensap en iets dat zoet is gaat vaak goed, maar een grapefruit, rabarber, spinazie en gedroogde zuidvruchten geeft duidelijk meer problemen.

Laatste wijziging van deze bladzijde: april 2020