Nederlands | English

Zelfgemaakte halskraag met goede ondersteuning

Inleiding

Mijn bedoeling was om een halskraag te maken die een goede ondersteuning gaf, om als passagier in een auto te dragen zodat ik wat verder kan reizen. Bijvoorbeeld naar een osteopaat, of naar het ziekenhuis.
Daarom zou ik graag een halskraag willen maken die mijn hoofd ondersteunt, maar toch nog flexibel is en ook veilig is. Omdat ik dan in een rijdende auto zit, is een harde kraag ongeschikt. Als het mogelijk is, dan zou ik de helft van het gewicht van mijn hoofd willen overbrengen naar mijn schouders.

Op deze bladzijde laat ik zien wat ik allemaal geprobeerd heb.

Normale halskraag

In 1993 kocht ik mijn eerste halskraag. Die was voor mij niet hoog genoeg. Een goede en passende halskraag bleek voor mij niet te bestaan.
Dit probleem heb ik meerdere keren bij de huisarts besproken.
Tussen 1998 en 2002 ben ik naar het ziekenhuis geweest voor een afspraak met iemand die een halskraag kan aanmeten. Ze vertelden dat er ook een op maat gemaakte halskraag gemaakt kon worden, maar na veel telefoongesprekken en steeds maar doorvragen bleek dat ze geen halskraag op maat kunnen maken.
Een paar jaar later ging ik opnieuw naar het ziekenhuis voor een halskraag, en vervolgens ging dat op precies dezelfde manier.
Ik kan ook nog terug vinden dat ik dit in 2002 tegen huisarts B1. heb verteld.

normale halskraag
Vele jaren gebruikte ik (als passagier in een auto) een stevige hoge halskraag met een opblaasbare halskraag daaronder.
Het geeft slecht steun en het past niet goed. Vanaf 2008 was dit een serieus probleem.

Polyetherschuim

polyetherschuim
Normale halskragen bestaan uit polyetherschuim, dus ik dacht dat het niet moeilijk zou zijn om zelf met polyetherschuim een halskraag te maken.
Ik probeerde eerst met gewoon polyetherschuim iets te maken, maar dat was te zacht.
Daarna probeerde ik van alles met stevig polyetherschuim. Iets dat om mijn nek gebogen zit, of iets horizontaal stapelen. Het lukte me niet om iets te maken dat past en ondersteuning geeft.
Op de foto staat het meest stevige polyetherschuim dat ik kon kopen, ik kocht het in 2013.

Een steun van EVA schuim

EVA schuim
Met een oude rugzak op mijn buik en een steun van groene EVA schuim plaatjes dacht ik een halskraag te kunnen ondersteunen. Dit heb ik ook uitgeprobeerd. Het werkte echter niet goed, omdat het niet flexibel genoeg is, en daardoor kwamen er verkeerde krachten op mijn nek. Achteraf had ik er veel last van.

PU schuim

PU schuim
Dit schuim bestaat uit twee componenten. Na het mengen kan het in een vorm gegoten worden. Het vormt een mooie egale, enigszins flexibel schuim.
Het zou goed schuim kunnen zijn om een halskraag van te maken, maar toch lukte mij dat niet. Het schuim kan alleen in een vorm gegoten worden, het kan niet ergens op aangebracht worden. Het is giftig en het plakt zeer sterk aan de huid. Het is niet eens mogelijk om het van de huid los te trekken. Dat is dus te gevaarlijk om daarmee te proberen een vorm om mijn nek te maken.

Alginaat

Alginaat
Alginaat kan gebruikt worden om een vorm mee te maken met een beperkte levensduur. Het alginaatpoeder wordt gemengd met water. Na het maken van de vorm kan die vorm gebruikt worden om daar iets anders in te gieten.
Op die manier kan bijvoorbeeld een torso van iemand gemaakt worden van gips.
Dat leek mij een goed idee, dan kon ik een halskraag proberen te maken met een torso van mijzelf in plaats van rechtstreeks op mijn eigen lichaam.
Ik had een doos rondom om nek gemaakt, en daar goot ik de alginaat in. Ik had er goed op gelet dat de doos aan de onderkant dicht was, maar er zat helaas toch ergens een gat. Het alginaat liep er zo uit, op de tegels buiten. Het duurde een paar jaar voordat het van de tegels verdwenen was.

Ik zou een team van mensen kunnen laten komen om met alginaat een vorm van mijn nek te laten maken. Daar zie ik tegenop, omdat dat duur is, en ik lang stil moet zitten. Ik weet ook niet of het mij zou lukken een passende halskraag te maken als ik een torso van mijzelf zou hebben.

PCL (polycaprolacton)

pcl kunststof
PCL (polycaprolacton) is een termoplastische kunststof die zacht wordt boven de 70°C. Door water te koken en daar de PCL in te leggen wordt het zacht. Als het afkoelt is het mogelijk om met de hand te kneden voordat het hard wordt. Het is vergelijkbaar met nylon, maar dan zachter en minder sterk.
Met PCL probeerde ik een vorm te maken voor een halskraag. Mijn bedoeling was om bijvoorbeeld een harde buitenschaal te maken, met daarbinnen traagschuim. Het lukte me echter niet om zo'n groot oppervlak te maken.

Varaform

Varaform
Varaform is een gaas van draad en PCL (polycaprolacton). Door water te koken en het daar in te leggen wordt het zacht. Het kan gebruikt worden in plaats van gips.
Ik probeerde daarmee een halskraag te maken, of anders alleen maar de vorm van mijn nek, zodat ik op die vorm een halskraag zou kunnen maken.
Wanneer het zacht is, is het lastig om mee te werken. Verschillende stukken plakken wel aan elkaar, maar het vormt geen mooi en strak geheel. Het lukt me niet om dit bij mezelf aan te brengen en een goede vorm te maken.

Huidvriendelijke silicone met vulmiddel

huidvriendelijke silicone
Mijn bedoeling was steeds om een lichtgewicht halskraag te maken. Maar omdat het mij nog niet gelukt was om een goede halskraag te maken, ging ik zwaardere materialen proberen.
Er bestaat huidvriendelijke twee-componenten siliconen. Daar kan eventueel vulmiddel aan toegevoegd worden. Bijvoorbeeld fumed silica is een huidvriendelijke vulmiddel.
Het bleek lastig te zijn om een geschikte uithardtijd te maken. Het is te vloeibaar om het rond mijn nek aan te brengen.

Oogoo

Oogoo Oogoo
De twee-componenten silicone was te vloeibaar, terwijl een gewone tube siliconekit weinig vloeibaar is. Maar een gewone tube siliconekit hard niet uit op zichzelf. Daar bleek een eenvoudige oplossing voor te bestaan. Door siliconekit te mengen met maizena hard het wel uit. Het wordt "Oogoo" genoemd. Het vochtgehalte van het maizena is voldoende om de siliconekit binnenin uit te laten harden.
Het nadeel is dat het niet huidvriendelijk is, omdat gewone siliconekit een antischimmelmiddel bevat. Vaak zitten er meerdere antischimmelmiddelen in, in een vrij grote hoeveelheid.
Het mengen van één hele of meerdere tubes siliconenkit met maizena bleek lastig te zijn. Meteen na het mengen wordt het erg stug en het is lastig om dat een vorm te geven.
In 2018 probeerde ik hiermee iets te maken.
De verhouding die ik gebruikte is: een koker silicone van 300 ml, 90 gram maizena (een derde van een pakje) en ongeveer 40 ml terpentine (white spirit).
Ik meng eerst de maizena met terpentine, totdat ik een papje heb. Daar doe ik de siliconekit bij en dat meng ik met een roerhoutje.
Met deze samenstelling hecht het heel goed aan elkaar, en met een zaag kan ik er stukken af zagen.
De terpentinegeur bleef sterk aanwezig, dus ben ik geurarme terpentine gaan gebruiken.

Het duurt een paar weken voordat de terpentine er uit is verdampt, daarbij kan het krimpen als er veel terpentine was gebruikt. De geurarme terpentine is nog steeds schadelijk. Er zijn oplosmiddelen die nog minder schadelijk zijn.

Oogoo halskraag
Het was moeilijk om een goede vorm te maken, en het werd ook erg zwaar. Het lukt me nog niet om een passende vorm te maken.

Ik heb veel handschoenen geprobeerd:
handschoenen voor siliconekit en oogoo
De beste handschoenen om met siliconenkit te werken zijn ongepoederde nitril wegwerphandschoenen.
Op de foto zijn dat de blauwe en zwarte handschoenen aan de rechterkant.

Met de kwast aan te brengen huidvriendelijke siliconenrubber

Er bestaat vloeibare huidvriendelijke siliconenrubber, die met een kwast aangebracht kan worden.

smooth-on body double
Merk: Smooth-On
Type: Body Double Standard Set.

In de beschrijving staat dat geen latex handschoenen gebruikt mogen worden.
Het vormt een glad en glimmend oppervlak. De oogoo en andere silicone hechten er redelijk aan, maar zijn los te trekken.

Huidvriendelijke siliconenrubber

Om een vorm te maken die ik direct op mijn nek kan aanbrengen bestaat er huidvriendelijke siliconen. Die zijn echter te vloeibaar of heel stug en daardoor moeilijk te mengen. In 2018 bleek er huidvriendelijk siliconenrubber te bestaan, dat wel de juiste dikte heeft.
huidvriendelijk siliconenrubber
Gekocht bij: polyestershoppen.nl
Prijs: 100 euro voor 2 kilo in 2018.
Het is gemakkelijk te mengen omdat de ene component een kleur heeft. De mengverhouding is 1 op 1, dat is gemakkelijk af te wegen. Het is niet te vloeibaar en niet te dik en het heeft de juiste uithardingstijd. Het plakt niet teveel en niet te weinig aan de huid.
Het is duur, maar alles aan dit product is goed.
Wanneer ik latex handschoenen gebruik, dan blijft het op sommige plekken plakkerig. Met nitril handschoenen gaat het goed.

Daarmee lukte het om een halskraag te maken.
siliconen halskraag

Het is lastig om een glad en dun oppervlak te maken met deze huidvriendelijke siliconenrubber. Het lukte mij niet om het wat vloeibaarder te maken, dan hard het niet goed uit. De samenstelling is blijkbaar zo op elkaar afgestemd, dat het niet veranderd kan worden.

Deze silicone hecht goed aan oogoo. Daarom maakte ik deze halskraag steviger met oogoo.
Ik had het eerst open aan de achterkant, dat heb ik dicht gemaakt met dezelfde huidvriendelijke siliconenrubber. Vervolgens heb ik de opening aan de voorkant gemaakt.

huidvriendelijke siliconenrubber versterkt met oogoo
Het maken van een gesp aan de voorkant bleek eenvoudig te zijn. Ik maak een dunne plak oogoo, en daaruit snij ik een strook. Die strook gaat door het clipje (slip-lock) en de strook plak ik goed met oogoo tegen de rest.
oogoo met gesp
De resulterende halskraag werkte totaal niet. Als ik me iets langer maakte dan gaf het geen steun, en als ik iets in elkaar zak dan duwt het te hard.

Daarom haalde ik de bovenkant er af en maakte het breder. Bovenop legde ik een stuk polyetherschuim. Ik voegde een borstplaat toe om de halskraag op te bestigen zodat het niet voorover zakt.
halskraag met oogoo en polyetherschuim
Deze halskraag gaf inderdaad steun aan mijn hoofd, maar er kwamen verkeerde krachten op mijn nekwervels.

Omdat het nog steeds niet gelukt was om een halskraag te maken, besloot ik om een bestaande halskraag te nemen en de onderkant op te vullen met de huidvriendelijke siliconenrubber.
halskraag met siliconen vorm halskraag met siliconen vorm
Om het aan te doen, doe ik eerst de vorm van huidvriendelijke siliconenrubber om. Dat draag ik op mijn huid zodat het niet te gemakkelijk voorover glijdt. Om de siliconen vorm op zijn plaats te houden, moet ik mijn hoofd goed rechtop houden. Daar bovenop komt de bestaande halskraag. De vorm van siliconenrubber heeft een richel waar de bestaande halskraag op steunt. Om de halskraag doe ik een band voor meer stevigheid.

De halskraag is het hoogste model dat ik kan kopen, en de siliconen ondervorm heb ik extra nodig.

Dit bleek te werken. Daardoor had ik in december 2018 plotseling een halskraag die wel ondersteuning gaf.

Dagelijkse wandeling

De halskraag was bedoeld om als passagier in een auto verder te kunnen reizen. Omdat deze halskraag onder mijn kleding past, ging ik eens proberen of ik er mee kon wandelen. Dat ging goed. Met deze halskraag kon ik zelfs iedere dag een stukje wandelen. Het bleek mogelijk om iedere dag een half uur te wandelen, zonder dat ik daar achteraf negatieve gevolgen van had.

Vanaf 1992 kreeg ik dagelijks serieuze problemen met mijn nek. Het is dus 26 jaar geleden dat ik dagelijks een rondje kon wandelen. Dat is de helft van mijn leven.

Ik vraag me af of ik de siliconen vorm lichter van gewicht kan maken door het tijdens het uitharden te laten schuimen of door lichtgewicht korrels toe te voegen.

Na drie maanden dagelijks een wandeling maken merkte ik een flinke verbetering voor mijn rug, doordat mijn rugspieren sterker werden.
Na zes maanden dagelijks een wandeling maken was dat nog verder verbeterd.
Mijn dagelijkse wandeling is 2 km. Vanwege mijn nekproblemen lukt het niet om die afstand langer te maken.

Tijdens het wandelen maak ik foto's van dingen die mij opvallen.
foto tijdens wandelen foto tijdens wandelen foto tijdens wandelen foto tijdens wandelen foto tijdens wandelen

Zwemmen

Op 1 km afstand van mijn huis is een meer met een steiger om gemakkelijk het water in en uit te gaan.
In augustus 2019, na 8 maanden een dagelijkse wandeling van 2 km, was mijn conditie voldoende verbeterd om daar naar toe lopen, vervolgens een stukje te zwemmen en weer terug te lopen. Dat was voor mij een bijzonder moment in mijn leven.

Ik zwem op mijn rug, zonder mijn armen te gebruiken en ik probeer om mijn hoofd ontspannen in het water te laten liggen. Op die manier belast ik mijn nek zo min mogelijk.
Met een wetsuit (shorty en hood) lukte het in november nog steeds om te gaan zwemmen.
Het lukt me niet om iedere dag te gaan zwemmen.
Met een kwartier zwemmen in koud water ben ik ongeveer 7 uren mee bezig.

De foto hieronder heb ik van mezelf gemaakt op 6 november 2019.
De watertemperatuur is 11 °C en de luchttemperatuur is 10 °C en het was vrijwel windstil.
Op 8 november 2019 ging ik de laatste keer zwemmen, toen was het te koud.

zwemmen
Dankzij het zwemmen werd mijn conditie iets beter en kwam er meer beweging in mijn rug en nek. Daardoor ging ik proberen om tijdens mijn dagelijkse wandeling mijn halskraag het laatste stukje af te doen.
Ik begon om de laatste 400 meter mijn halskraag af te doen. Na een paar maanden gaf dat geen problemen meer.

2020

In februari 2020 was mijn dagelijkse wandeling meestal 2,2 km, met de laatste 800 meter zonder halskraag. Dat gaf een toename van problemen, waaronder meer last van hoofdpijn. Ik hoop dat het geleidelijk steeds beter zal gaan.
Na twee maanden was nog niet duidelijk of ik hiermee teveel van mezelf vraag, of dat het geleidelijk beter zal gaan.

In de wintermaanden ben ik twee keer naar een zwembad geweest. Het was lastig om op mijn rug te zwemmen, omdat ik dan soms tegen andere opbotste. Een keer lette ik niet goed op, en zwom ik op mijn rug met mijn hoofd tegen het einde van het bad.
bonnetje zwembad
Op 13 maart 2020 ging het zwembad dicht vanwege het coronavirus.

In april 2020 waren er zomerse temperaturen in Nederland. Met een luchttemperatuur van 20 °C en een watertemperatuur van 10 °C en weinig wind ben ik in april al begonnen met zwemmen.
De foto hieronder is van 20 april 2020.
zwemmen

In september 2020 lukte het me om naar een groene boei te zwemmen op 150 meter afstand. Heen en terug is dus 300 meter. Het meeste zwem ik op mijn rug, maar ik kan intussen ook stukken met de schoolslag zwemmen.
Zwemmen met de borstcrawl is voor mij niet mogelijk omdat ik mijn armen niet goed vooruit kan reiken sinds ik in 2017 ruim twee uren op de tandartsstoel heb gelegen.

Mijn wetsuit is helemaal zwart, daarom kocht ik voor de veiligheid een oranje zwemboei. Hieronder staat een foto met de groene boei en de oranje zwemboei.
zwemmen met zwemboei

Wanneer ik een dag niet ga zwemmen, dan kan ik 3,4 km lopen waarvan de laatste kilometer zonder halskraag.

In oktober 2020 probeerde ik warmer te blijven met een vest met natriumacetaat-verwarming onder mijn wetsuit. Het vest heeft twee van zulke warmtezakken voor op mijn rug. Onder mijn wetsuit werkte niet goed, maar als ik het gebruikt om terug naar huis te wandelen dan werkt het wel goed. Om mijn nek heb ik een band met de derde zak met natriumacetaat-verwarming en ik heb een thermoskan met warm drinken bij me die ik opdrink tijdens het terug naar huis wandelen.
Mijn bedoeling is om te voorkomen dat ik ga rillen van de kou. Als ik ga rillen van de kou, dan zijn mijn nekspieren de eerste spieren die ik niet meer ontspannen kan houden, terwijl mijn nekspieren ontspannen houden nu juist het meest belangrijke voor mij is. Eenmaal thuis ga ik onder een warme douche staan om op te warmen.

Koud water

Het zwemmen in koud water heeft iets aantrekkelijks.
In het begin is het alleen maar koud. Nu mijn lichaam er een beetje aan gewend is, is het zelfs prettiger dan 's zomers in warm water zwemmen.
Zo rond de 10 °C is elke graad kouder een nieuwe ervaring.

Op 28 november 2020 was de laatste dag voor de winter dat ik ging zwemmen.
De watertemperatuur was toen 9 °C en de luchttemperatuur was 8 °C en er was weinig wind. Door slechts 10 minuten te zwemmen ging ik achteraf net niet rillen van de kou.

Nieuwe tandarts

Dankzij mijn zelfgemaakte halskraag was het voor mij gemakkelijker om als passagier in de auto ergens naar toe te gaan. Doordat ik inmiddels twee jaar aan mijn conditie kon werken werd het mogelijk om naar een nieuwe tandartsenpraktijk in een ander dorp te gaan.
Dat was hard nodig. De tandartsen in mijn woonplaats doen hun werk zo slecht, dat ik door hen acht kiezen ben kwijtgeraakt.

In december 2020 viel het mij op dat ik het tijdens het wandelen iets warmer kreeg. Dat was eerder niet zo door de mechanische druk op mijn nek.

2021

In januari 2021 was het water 5 °C. Dat is voor mij veel te koud om te gaan zwemmen, maar toch loop ik tijdens mijn dagelijkse wandeling meestal langs de zwemplek:
zwemplek

In februari 2021 lag er zelfs ijs op het water.
swimming location

Op 31 maart 2021 ging ik weer zwemmen.

Door het wandelen en zwemmen werd mijn conditie iets beter. Helaas nam de stabiliteit van mijn nek en bovenrug niet toe. Dat leverde in 2021 af en toe flinke problemen op.
Daar heb ik een apart bladzijde voor gemaakt: januari 2021.

In het najaar van 2021 kon ik nog zwemmen zonder wetsuit bij een watertemperatuur van 14 °C. Dat is één graad kouder dan een jaar eerder.

In november 2021 gebruik ik mijn wetsuit. Wanneer ik terug wandel na het zwemmen, dan weegt mijn rugzak ongeveer 6kg. Dat komt met name door het silicone deel van mijn halskraag en mijn natte wetsuit. Dat trok op een verkeerde manier aan mijn schouders, maar ik heb daar nog geen oplossing voor kunnen vinden.

Op 20 november 2021 ging ik de laatste keer zwemmen dat jaar, omdat op 20 november mijn nekklachten opeens flink toenamen. Dat was ook het gevolg van minder stabiliteit van mijn nek door de problemen in januari 2021.

2022

Zitbad met koud water:
In de winter miste ik het zwemmen heel erg, maar ik miste ook om door de fase heen te gaan van het koude water.
Sommigen plaatsen een zitbad in hun tuin, maar dat is voor mij te klein. Ik wil graag dat alleen mijn nek en hoofd boven het water uitsteken. Daarom plaatste ik een water reservoir in mijn achtertuin van 500 liter. Dat was groot genoeg. Daar ga ik iedere dag 10 minuten in zitten. Ik doe er geen ijs in. In januari 2022 was het water 5°C.
Om in het koude water te stappen en dat 10 minuten vol te houden en zonder dat mijn nekproblemen toenemen, dat is voor mij alleen mogelijk dankzij de oefeningen en technieken van de Wim Hof methode.
Na twee maanden dagelijks in het koude water zitten, bleek dat ongeveer 10 minuten in water van 8°C de beste temperatuur voor mij is. Dan lukt het opwarmen daarna onder een warme douche ook redelijk.
Toen ik er mee begon duurde het 3 minuten voordat ik normaal rustig kon ademhalen. Na twee maanden was dat 10 seconden.

In februri 2022 wandelde ik dagelijks 3.5 km en na mijn wandeling ging ik 10 minuten in het zitbad zitten. Dat was bij elkaar helaas teveel belasting voor mijn nek. Ik moest regelmatig een dag overslaan.

De CV staat dag en nacht op 23.5°C, omdat ik anders moeite krijg om op temperatuur te blijven.
Nu ik beter tegen de kou kan, heb ik geprobeerd om dat te verlagen naar 23.0°C. Dat bleek niet mogelijk te zijn. De 23.5°C is nog steeds de minimale temperatuur die ik nodig heb.

Op 18 maart 2022 ging ik weer zwemmen in open water met een wetsuit (shorty, neopreen handschoenen, neopreen sokken). Ik zwom 10 minuten en ik kreeg geen last van de kou. De luchttemperatuur was toen 14°C en het water was 8°C en er stond vrijwel geen wind.
De foto hieronder is van de volgende dag:
zwemmen in maart 2022

Na een paar weken moest ik helaas het zwemmen opgeven door toegenomen nekklachten.
In augustus lukte het weer om meerdere keren per week te gaan zwemmen. Helaas zaten er veel kwallen in het water. Deze kwallen zijn ongevaarlijk en prikken niet, maar ik kan niet rustig ontspannen zwemmen.

kwallen in het water

Op 7 november 2022 ging ik nog zwemmen zonder wetsuit in water van 12°C. Het werd steeds lastiger om ontspannen te zwemmen in het koude water. Dus ik heb daarna mijn websuit aangedaan.

Intussen past mijn zelfgemaakte halskraag niet goed meer. Ik gebruik deze nu 4 jaar.
Het lukt nog niet om er een paar bij te maken.

De foto hieronder is van 9 december 2022.
Daarna was het te koud om te gaan zwemmem. De watertemperatuur was toen 6°C, de luchttemperatuur was 4°C, er stond weinig wind en ik heb 10 minuten gezwommen.

zwemmen in koud water

Mijn rug en nek blijven soepeler met het zwemmen, dus dat is erg belangrijk voor me. Met een dik wetsuit zou ik waarschijnlijk de hele winter kunnen blijven zwemmen. Maar helaas kost het kracht om een dik pak aan en uit te trekken en daarbij kan ik mijn nekspieren niet ontspannen houden.

Hieronder staan twee neopreen handschoenen. De linker is 7mm dik en sluit goed af waardoor er geen water in komt. De rechter is 2mm dik. De linker is vele malen warmer, maar ik kan mijn nekspieren niet ontspannen houden als ik ze aan- en uittrek.

neopreen handschoenen

2023

Begin 2023 liep de spierspanning in mijn nek op. Om de spierspanning af te bouwen ben ik gestopt met wandelen, zwemmen, en in koud water zitten. De spierspanning in mijn nek werd daardoor minder, maar toch liepen mijn nekproblemen in de maanden daarna verder op. Daardoor was ik niet meer in staat om dagelijks te gaan wandelen. Een wandeling van 500 meter met mijn zelfgemaakte halskraag gaf al problemen.
Dat betekent dat het wandelen en zwemmen van de afgelopen vier jaren niet meer stabiliteit in mijn nek heeft gebracht, terwijl dat het belangrijkste doel was.

Rechten: De foto's op deze bladzijde zijn door mij
gemaakt en zijn Public Domain, tenzij anders vermeld.
Laatste wijziging van deze bladzijde: augustus 2023