Nederlands | English

Pogingen om een halskraag met hoofdondersteuning te maken

Doel

Het doel is, dat ik als passagier in een auto wat verder kan reizen. Bijvoorbeeld naar een osteopaat, of naar het ziekenhuis.
Daarom zou ik graag een halskraag willen maken die mijn hoofd ondersteunt, maar toch nog flexibel is. Omdat ik dan in een rijdende auto zit, is een harde kraag ongeschikt. Als het mogelijk is, dan zou ik de helft van het gewicht van mijn hoofd willen overbrengen naar mijn schouders.

Op deze bladzijde laat ik zien wat ik allemaal geprobeerd heb.

Normale halskraag

normale halskraag
Er bestaat geen halskraag die voor mij hoog genoeg is. Daarom gebruik ik (als passagier in een auto) al jaren een stevige hoge halskraag met een opblaasbare halskraag daaronder. De halskraag van stevig schuim wordt niet meer gemaakt.
Het geeft slecht steun en het past niet goed. Vanaf 2008 was dit een serieus probleem.

Polyetherschuim

polyetherschuim
Normale halskragen bestaan uit polyetherschuim, dus ik dacht dat het niet moeilijk zou zijn om zelf met polyetherschuim een halskraag te maken.
Ik probeerde van alles met stevig polyetherschuim. Iets dat om mijn nek gebogen zit, of iets horizontaal stapelen. Het lukte me niet om iets te maken dat past en ondersteuning geeft.
Op de foto staat het meest stevige polyetherschuim dat ik kon kopen, ik kocht het in 2013.

Een steun van EVA schuim

EVA schuim
Met een oude rugzak op mijn buik en een steun van groene EVA schuim plaatjes dacht ik een halskraag te kunnen ondersteunen. Dit heb ik ook uitgeprobeerd. Het werkte echter niet goed, omdat het niet flexibel genoeg is, en daardoor kwamen er verkeerde krachten op mijn nek. Achteraf had ik er veel last van.

PU schuim

PU schuim
Dit schuim bestaat uit twee componenten. Na het mengen kan het in een vorm gegoten worden. Het vormt een mooie egale, enigszins flexibel schuim.
Het zou goed schuim kunnen zijn om een halskraag van te maken, maar toch lukte mij dat niet. Het schuim kan alleen in een vorm gegoten worden, het kan niet ergens op aangebracht worden. Het is giftig en het plakt zeer sterk aan de huid. Het is niet eens mogelijk om het van de huid los te trekken. Dat is dus te gevaarlijk om daarmee te proberen een vorm om mijn nek te maken.

Alginaat

Alginaat
Alginaat kan gebruikt worden om een vorm mee te maken met een beperkte levensduur. Het alginaatpoeder wordt gemengd met water. Na het maken van de vorm kan die vorm gebruikt worden om daar iets anders in te gieten.
Op die manier kan bijvoorbeeld een torso van iemand gemaakt worden van gips.
Dat leek mij een goed idee, dan kon ik een halskraag proberen te maken met een torso van mijzelf in plaats van rechtstreeks op mijn eigen lichaam.
Ik had een doos rondom om nek gemaakt, en daar goot ik de alginaat in. Ik had er goed op gelet dat de doos aan de onderkant dicht was, maar er zat helaas toch ergens een gat. Het alginaat liep er zo uit, op de tegels buiten. Het duurde een paar jaar voordat het van de tegels verdwenen was.

Ik zou een team van mensen kunnen laten komen om met alginaat een vorm van mijn nek te laten maken. Daar zie ik tegenop, omdat dat duur is, en ik lang stil moet zitten. Ik weet ook niet of het mij zou lukken een passende halskraag te maken als ik een torso van mijzelf zou hebben.

PCL (polycaprolacton)

pcl kunststof
PCL (polycaprolacton) is een termoplastische kunststof die zacht wordt boven de 70°C. Door water te koken en daar de PCL in te leggen wordt het zacht. Als het afkoelt is het mogelijk om met de hand te kneden voordat het hard wordt. Het is vergelijkbaar met nylon, maar dan zachter en minder sterk.
Met PCL probeerde ik een vorm te maken voor een halskraag. Mijn bedoeling was om bijvoorbeeld een harde buitenschaal te maken, met daarbinnen traagschuim. Het lukte me echter niet om zo'n groot oppervlak te maken.

Varaform

Varaform
Varaform is een gaas van draad en PCL (polycaprolacton). Door water te koken en het daar in te leggen wordt het zacht. Het kan gebruikt worden in plaats van gips.
Ik probeerde daarmee een halskraag te maken, of anders alleen maar de vorm van mijn nek, zodat ik op die vorm een halskraag zou kunnen maken.
Wanneer het zacht is, is het lastig om mee te werken. Verschillende stukken plakken wel aan elkaar, maar het vormt geen mooi en strak geheel. Het lukt me niet om dit bij mezelf aan te brengen en een goede vorm te maken.

Huidvriendelijke silicone met vulmiddel

huidvriendelijke silicone
Mijn bedoeling was steeds om een lichtgewicht halskraag te maken. Maar omdat het mij nog niet gelukt was om een goede halskraag te maken, ging ik zwaardere materialen proberen.
Er bestaat huidvriendelijke twee-componenten siliconen. Daar kan eventueel vulmiddel aan toegevoegd worden. Bijvoorbeeld fumed silica is een huidvriendelijke vulmiddel.
Het bleek lastig te zijn om een geschikte uithardtijd te maken. Het is te vloeibaar om het rond mijn nek aan te brengen.

Oogoo

Oogoo Oogoo
De twee-componenten silicone was te vloeibaar, terwijl een gewone tube siliconekit weinig vloeibaar is. Maar een gewone tube siliconekit hard niet uit op zichzelf. Daar bleek een eenvoudige oplossing voor te bestaan. Door siliconekit te mengen met maizena hard het wel uit. Het wordt "Oogoo" genoemd. Het vochtgehalte van het maizena is voldoende om de siliconekit binnenin uit te laten harden.
Het nadeel is dat het niet huidvriendelijk is, omdat gewone siliconekit een antischimmelmiddel bevat. Vaak zitten er meerdere antischimmelmiddelen in, in een vrij grote hoeveelheid.
Het mengen van één hele of meerdere tubes siliconenkit met maizena bleek lastig te zijn. Meteen na het mengen wordt het erg stug en het is lastig om dat een vorm te geven.
In 2018 probeerde ik hiermee iets te maken.
De verhouding die ik gebruikte is: een koker silicone van 300 ml, 90 gram maizena (een derde van een pakje) en ongeveer 40 ml terpentine (white spirit).
Ik meng eerst de maizena met terpentine, totdat ik een dik papje heb. Daar doe ik de siliconekit bij en dat meng ik met een roerhoutje.
Met deze samenstelling hecht het heel goed aan elkaar, en met een zaag kan ik er stukken af zagen.
De terpentinegeur bleef sterk aanwezig, dus ben ik geurarme terpentine gaan gebruiken.

Het duurt een paar weken voordat de terpentine er uit is verdampt, daarbij kan het krimpen als er veel terpentine was gebruikt. De geurarme terpentine is nog steeds schadelijk. Er zijn oplosmiddelen die nog minder schadelijk zijn.

Oogoo halskraag
Het was moeilijk om een goede vorm te maken, en het werd ook erg zwaar. Het lukt me nog niet om een passende vorm te maken.

Ik heb veel handschoenen geprobeerd:
handschoenen voor siliconekit en oogoo
De beste handschoenen om met siliconenkit te werken zijn ongepoederde nitril wegwerphandschoenen.
Op de foto zijn dat de blauwe en zwarte handschoenen aan de rechterkant.

Met de kwast aan te brengen huidvriendelijke siliconenrubber

Er bestaat vloeibare huidvriendelijke siliconenrubber, die met een kwast aangebracht kan worden.

smooth-on body double
Merk: Smooth-On
Type: Body Double Standard Set.

In de beschrijving staat dat geen latex handschoenen gebruikt mogen worden.
Het vormt een glad en glimmend oppervlak. De oogoo en andere silicone hechten er redelijk aan, maar zijn los te trekken.

Huidvriendelijke siliconenrubber

Om een vorm te maken die ik direct op mijn nek kan aanbrengen bestaat er huidvriendelijke siliconen. Die zijn echter te vloeibaar of heel stug en daardoor moeilijk te mengen. In 2018 bleek er huidvriendelijk siliconenrubber te bestaan, dat wel de juiste dikte heeft.
huidvriendelijk siliconenrubber
Gekocht bij: polyestershoppen.nl
Prijs: 100 euro voor 2 kilo in 2018.
Het is gemakkelijk te mengen omdat de ene component een kleur heeft. De mengverhouding is 1 op 1, dat is gemakkelijk af te wegen. Het is niet te vloeibaar en niet te dik en het heeft de juiste uithardingstijd. Het plakt niet teveel en niet te weinig aan de huid.
Het is duur, maar alles aan dit product is goed.
Wanneer ik latex handschoenen gebruik, dan blijft het op sommige plekken plakkerig. Met nitril handschoenen gaat het goed.

Daarmee lukte het om een halskraag te maken.
siliconen halskraag

Het is lastig om een glad en dun oppervlak te maken met deze huidvriendelijke siliconenrubber. Het lukte mij niet om het wat vloeibaarder te maken, dan hard het niet goed uit. De samenstelling is blijkbaar zo op elkaar afgestemd, dat het niet veranderd kan worden.

Deze silicone hecht goed aan oogoo. Daarom maakte ik deze halskraag steviger met oogoo.
Ik had het eerst open aan de achterkant, dat heb ik dicht gemaakt met dezelfde huidvriendelijke siliconenrubber. Vervolgens heb ik de opening aan de voorkant gemaakt.

huidvriendelijke siliconenrubber versterkt met oogoo
Het maken van een gesp aan de voorkant bleek eenvoudig te zijn. Ik maak een dunne plak oogoo, en daaruit snij ik een strook. Die strook gaat door het clipje (slip-lock) en de strook plak ik goed met oogoo tegen de rest.
oogoo met gesp
De resulterende halskraag werkte totaal niet. Als ik me iets langer maakte dan gaf het geen steun, en als ik iets in elkaar zak dan duwt het te hard.

Daarom haalde ik de bovenkant er af en maakte het breder. Bovenop legde ik een stuk polyetherschuim. Ik voegde een borstplaat toe om de halskraag op te bestigen zodat het niet voorover zakt.
halskraag met oogoo en polyetherschuim
Deze halskraag gaf inderdaad steun aan mijn hoofd, maar er kwamen verkeerde krachten op mijn nekwervels.

Omdat het nog steeds niet gelukt was om een halskraag te maken, besloot ik om een bestaande halskraag te nemen en de onderkant op te vullen met de huidvriendelijke siliconenrubber.
halskraag met siliconen vorm halskraag met siliconen vorm
Om het aan te doen, doe ik eerst de vorm van huidvriendelijke siliconenrubber om. Dat draag ik op mijn huid zodat het niet te gemakkelijk voorover glijdt. Om de siliconen vorm op zijn plaats te houden, moet ik mijn hoofd goed rechtop houden. Daar bovenop komt de bestaande halskraag. De vorm van siliconenrubber heeft een richel waar de bestande halskraag op steunt. Om de halskraag doe ik een band voor meer stevigheid.

De halskraag is het hoogste model dat ik kan kopen, en de siliconen ondervorm heb ik extra nodig.

Dit bleek te werken. Daardoor had ik in december 2018 plotseling een halskraag die wel ondersteuning gaf.
De halskraag was bedoeld om als passagier in een auto verder te kunnen reizen. Omdat deze halskraag onder mijn kleding past, ging ik eens proberen of ik er mee kon wandelen. Dat ging goed. Met deze halskraag kon ik zelfs iedere dag een stukje wandelen. Het bleek mogelijk om iedere dag een half uur te wandelen, zonder dat ik daar achteraf negatieve gevolgen van had. De vorige keer dat ik dat kon doen was in 1997, dat is 21 jaar geleden, en dan nog slechts gedurende een week. Vanaf 1992 kreeg ik dagelijks serieuze problemen met mijn nek. Daarvoor kon ik gewoon wandelen.

Dat ik in 2018 langer dan een week dagelijks kon wandelen was daarmee langer geleden dan de helft van mijn leven.

Ik vraag me af of ik de siliconen vorm lichter van gewicht kan maken door het tijdens het uitharden te laten schuimen of door lichtgewicht korrels toe te voegen.

Laatste wijziging van deze bladzijde: januari 2019