Nederlands | English

Geen afwas

Ik heb geen afwas. Het afwassen is een handeling die belastend is voor mijn nek. Het bleek mogelijk te zijn om te koken en te bakken en helemaal geen afwas te hebben.

Bekers

Als drinkbekers gebruik ik kartonnen wegwerpbekers. In 2015 kocht ik er duizend voor 63 euro.
Het zijn vrij grote bekers van 480 ml.
kartonnen bekers
Wanneer ik eten over heb en dat wil bewaren in de koelkast, dan gebruik daarvoor ook ik deze bekers. Ik dek ze af met huishoudfolie. Op die manier hoef ik geen bakjes af te wassen.

Borden en bestek

Mijn bestek, mijn bord en mijn pan zijn geheel van roestvrij staal.
Na gebruik spoel ik het af met water en een borstel. Dat is meestal gewoon koud water uit de kraan. Daarna zet ik het te drogen. De volgende keer dat ik het nodig heb, gebruik ik het gewoon weer.
Ik gebruik een inductie kookplaat. Dat is voor mij handiger dan een gaskookplaat.

Roestvrij stalen borden zijn voor mij veel handiger dan gewone borden. Ze zijn lichter van gewicht en gemakkelijker schoon te spoelen.
roestvrij stalen borden

Hieronder staat een foto van mijn bestek. Dit is vrijwel het enige bestek dat ik overal voor gebruik.
bestek
Een schilmesje dat helemaal van roestvrij staal is en dat niet te klein is, was lastig te vinden. Daarom maakte ik het zelf van een normaal mes.
Hieronder staat een foto van het mes, en het schilmesje dat ik van zo'n mes maakte door een deel weg te slijpen.
schilmesje

Mijn pan is geheel van roestvrij staal:
pan
Pan: Sola Profiline deluxe 18 cm.

Ik had een koekenpan met anti-aanbaklaag:
pannen
Na drie jaar (voorzichtig) gebruik, was de anti-aanbaklaag niet goed meer.

Daarna probeerde ik een koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Die zijn meestal zwaar. Een koekenpan van RVS (roestvrij staal) is niet het meest ideale materiaal, maar het was de enige mogelijkheid voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag die geschikt is voor een inductiekookplaat en die niet te zwaar is.

roestvrij stalen koekenpan hendi roestvrij stalen koekenpan onderkant
Merk: Hendi
Type: Kitchen Line 24cm
Prijs: 25 euro in 2018
Gewicht: 830 gram

Deze koekenpan werkt goed op mijn inductiekookplaat. Hij werkt zelfs zo goed, dat de koekenpan in de laagste stand steeds warmer blijft worden.

Hieronder staat de koekenpan na het meermalen inbranden:
roestvrij stalen koekenpan na inbranden
Ik gebruik geen water, maar ik veeg de koekenpan schoon met keukenpapier. Wanneer er iets aan de koekenpan is blijven plakken, dan laat ik de koekenpan warm worden en dan ik gebruik keukenzout en keukenpapier om het schoon te schuren.

Ik gebruik deze koekenpan alleen om pannenkoeken mee te maken, want iets anders plakt vrij gemakkelijk aan de pan.
Helaas plakt er toch regelmatig iets aan de pan vast, zodat ik de koekenpan helemaal schoon moet maken. Dan is het nodig om hem weer opnieuw in te branden. Dat kost uiteindelijk veel moeite, dus deze koekenpan van roestvrij staat is niet handig in het gebruik.

De thermische geleidbaarheid roestvrij staal is helaas slecht. De thermische geleidbaarheid van staal is beter en van ijzer nog beter.
Een koekenpan of hapjespan van carbonstaal, of "carbon steel" of plaatstaal zou beter zijn.

Daarom probeerde ik een koekenpan van plaatstaal.
Hieronder is een foto van de koekenpan na het inbranden:
plaatstalen koekenpan plaatstalen koekenpan plaatstalen koekenpan onderkant plaatstalen koekenpan met pannenkoek
Merk: Helmensdorfer
Type: Lyonaiser 20 cm
Prijs: 22 euro in 2019
Gewicht: 860 gram

Deze koekenpan is helaas vrij zwaar.
In het gebruik is het echter beter dan de roestvrij stalen koekenpan. Wanneer er iets aan vast plakt, dan is dat vrij gemakkelijk schoon te maken. Ik kan hem gebruiken om te bakken, voor roerbakken en om eten op te warmen. Ik hoef niet voorzichtig te doen met houten spatels of iets dergelijks. Mijn roestvrij stalen vork en mes kan ik gewoon gebruiken.
Als ik een houten of plastic spatel zou gebruiken, dan zou ik dat af moeten wassen. Mijn vork en mes spoel ik alleen met koud water af.

Met vlees braden plakt het soms toch aan deze pan. Dan gebruik ik heet water (zonder zeep) om hem schoon te maken. Bij het volgende gebruik is dan wat extra olie nodig.

Deze koekenpan bevalt mij heel goed. De koekenpan is niet duur en kan een leven lang mee gaan. Het past heel goed bij mijn manier van koken zonder af te wassen. Het is een verademing om hem gewoon te kunnen gebruiken zonder steeds voorzichtig te hoeven zijn. Zelfs het eten smaakt lekkerder.
Om pannenkoeken te bakken doe ik een heel klein beetje olie in de koekenpan en een beetje olie door het beslag. Het beslag giet ik in de koekenpan en dan wacht ik twee minuten, daarna ligt de pannenkoek los in de pan. Voordat ik de eerste pannenkoek maak, laat ik de koekenpan goed op temperatuur komen zodat de eerste pannenkoek net zo goed is als de rest.

Ik hoef voortaan geen pannen meer met een anti-aanbaklaag, maar het zou prettig zijn als iemand een uitvinding deed waardoor de ijzeren pannen lichter van gewicht werden en toch nog geschikt zouden zijn voor een inductiekookplaat.

Pannenkoeken

Wanneer ik pannenkoeken maak, dan heb ik iets nodig om het beslag in te maken. Het lukte me om ook dat te doen zonder iets af te hoeven wassen.
pannenkoeken zonder afwas
Ik kocht een paar kleine plastic mixers van 39 cent per stuk. Deze passen in een boormachine want met de hand het deeg kloppen is te belastend voor mijn nek. Die mixers zou ik kunnen afwassen, maar ik zou ze ook eenmalig kunnen gebruiken. Door het beslag te maken in een wegwerpbeker heb ik geen afwas. Het is voldoende voor een paar pannenkoeken.

Rauw vlees

Bij rauw vlees, vis of kip zorg ik er voor dat vrijwel niets in aanraking komt met het rauwe product. Ik gebruik houten wegwerpstokjes om het uit de verpakking te halen. Soms gebruik ik een wegwerphandschoen.
Sommige supermarkten verkopen vacuüm verpakt vlees en zalm, dat zo in een sous-vide kan zonder de verpakking te openen.

Hygiëne

Vanzelfsprekend let ik goed op de hygiëne.
Mijn bestek en mijn bord en pan spoel ik goed af, zodat er niets aan blijft plakken.
Er kan natuurlijk wat olie (bijvoorbeeld olijfolie) aan blijven zitten, maar dat is in hygiënisch opzicht geen probleem.
Mijn pan wordt de volgende keer bij het koken natuurlijk ook zelf verhit, dus mijn pan kan geen probleem vormen.
De borstel die ik gebruik om mijn bestek en pannen schoon te maken, die zet ik af en toe in een beker met een heet sopje of schoonmaaksoda of tien minuten in kokend water.
De handdoek in de keuken vervang ik regelmatig. Als ik een keukendoekje gebruik, dan ligt dat niet langer dan één dag op mijn aanrecht. Ik denk dat ik op die manier hygiënischer ben dan de meeste anderen, ook al heb ik geen afwas.

Als ik de afwasborstel regelmatig in kokend water doe, dan slaat de afwasborstel helaas bruin uit:
afwasborstels

Het lijkt er op dat ik het bruin worden kan voorkomen door er wat schoonmaaksoda bij te doen.

Vaatwasser?

Een vaatwasser vergt waarschijnlijk meer handelingen en is belastender voor mijn nek en rug dan hoe het nu gaat.
Ik heb een verhoogde aanrecht, zodat ik weinig hoef te bukken. Met een vaatwasser zou ik het nodig zijn om vaak te bukken.
Dus nu ik eenmaal zo ver ben dat ik geen afwas meer heb, is een vaatwasser niet meer nodig.

Nadelen: plastic

Steeds meer deskundigen zeggen dat het beter is om voedsel te bewaren in glas of in roestvrij staal. Zelfs plastic dat geschikt is voor voedsel kan hulpstoffen bevatten die schadelijk zijn en in het eten terecht kunnen komen.

Door mijn manier van eten zonder af te wassen komt mijn eten veel in contact met plastic. De kartonnen wegwerpbekers hebben een plastic laagje binnenin. Het vlees dat ik in een sous-vide doe zit urenlang in een plastic zak op hogere temperatuur. Om mijn nek te ontlasten maak ik vrijwel nooit groente schoon en ik gebruik vooral voorverpakt en gewassen diepvriesgroenten. Dat zit ook in plastic zakken of in kartonnen doosjes met een plastic laag.

Laatste wijziging van deze bladzijde: januari 2021