Nederlands | English

Halskraag

Soms is het nodig dat ik een halskraag om doe, maar dat heeft ook vele nadelen en een goede halskraag is voor mij niet te koop.
Een halskraag van stevig schuim die hoog genoeg is voor mij, lijkt niet te bestaan. Ook de manier waarop ze steun geven, is op een vervelende manier.
Daar komt nog bij dat halskragen die hoger zijn ook slapper zijn.
De fabrikanten maken een halskraag voor verschillende nekomvangen en verschillende hoogten. Voor een bepaald type halskraag wordt schuim gebruikt van een bepaalde dikte. Als een halskraag echter twee keer zo hoog is, dan wordt de halskraag ook een stuk slapper. Om dezelfde steun te geven is het nodig dat de halskraag dan ook (twee keer) dikker is. Voor zover ik weet is er geen enkele fabrikant die hier rekening mee houdt.

Vele jaren heb ik geprobeerd om zelf een goede halskraag te maken. Dat is uiteindelijk gelukt, zie mijn bladzijde over mijn zelfgemaakte halskraag met goede ondersteuning.

Een halskraag van stevig schuim:
halskraag
Merk: GM / Bort
Type: GM051
Ik gebruik soms een halskraag (of nekbrace) van stevig schuim. Vooral als ik in de auto meerij dan doe ik meestal een halskraag om.
Ik heb een halskraag voor een gemiddelde nekomvang, en dan het hoogste model. Maar die is voor mij niet hoog genoeg. Daarom doe ik er twee keukenhanddoeken omheen.
Met die handdoeken was het nog niet hoog genoeg. Daarom combineerde ik deze halskraag met een goedkope opblaasbare halskraag, die ik eronder deed.
In 2012 kocht ik een nieuwe (mijn derde van dit merk), maar toen bleek dat ze ander schuim zijn gaan gebruiken. De halskraag was daarmee voor mij te slap, en ik had geen goede halskraag meer.

Hieronder staan mijn drie GM / Bort halskragen:
halskraag halskraag
De linkse halskraag kocht ik ongeveer in 1993, de tweede ongeveer in 2001, en de rechtse in 2012.

Omdat mijn oudere GM / Bort halskragen niet meer voldeden en het model van 2012 te slap was, ging ik op zoek naar iets anders. Ik kocht een paar verschillende soorten en halskragen die ook verkrijgbaar waren hogere maten.
Hieronder staan mijn halskragen:
halskragen
Er zat echter geen enkele halskraag bij, die voor mij goed was.

halskraag halskraag halskraag halskraag

De halskraag hieronder is met traagschuim:
halskraag met traagschuim halskraag met traagschuim
In 2011 moest ik soms 's nachts een halskraag om doen, om te kunnen slapen. Op de lange termijn lijkt me dat nadelig, omdat mijn nek bovenin niet zo stevig is, en dat op deze manier alleen nog slapper kan worden.
Om het nadelige effect toch nog wat te beperken heb ik een laag traagschuim aan de halskraag toegevoegd.
Zoals op de foto te zien is, leg ik eerst een kussensloop neer. Daarop een plaatje traagschuim van 50 x 35 cm en 2 cm dik. En vervolgens een lage (smalle) halskraag van stevig schuim. Vervolgens doe ik dat om, met de kussensloop tegen mijn nek. De boven- en onderkant vouw ik daarna om de kraag heen, zoals op de tweede foto te zien is.

In 2019 bleek dat beide merken niet meer dezelfde halskraag leveren. Ze hebben nu hun eigen halskragen. Ze leveren wel beiden een halskraag van 11 cm hoog, er zijn weinig anderen die dat doen. Die 11 cm is voor mij nog te laag.
De merken zijn:
•   GM Medical bv, Nederland.
•   BORT GmbH, Duitsland.

GM Medical levert in 2019 een halskraag die van stevig schuim wordt gemaakt, het type is nog steeds "GM051".
stevige halskraag

De pasvorm van de BORT halskraag is echter beter.
Mijn halskraag uit 1993 heb ik nog steeds en die is stevig en heeft een goede pasvorm.

Voor opblaasbare halskragen, zie pneumatische halskragen.
Mijn stevige halskraag uit 1993 gebruikte ik voor mijn zelfgemaakte halskraag waarmee ik een dagelijkse wandeling kon maken.

Laatste wijziging van deze bladzijde: april 2022