Nederlands | English

Overig

Kunststof wervelkolom

kunststof wervelkolom
Deze kunststof wervelkolom heb ik gekocht om mijn klachten en mijn röntgenfoto's beter te begrijpen.
Het heeft me ook echt geholpen om het beter te begrijpen.

Elektrische tandenborstel

elektrische tandenborstel
Het is maar een eenvoudige aanpassing, maar voor mij is een elektrische tandenborstel heel wat minder belastend voor mijn nek dan een gewone tandenborstel.
Iedereen die nekklachten heeft en een gewone tandenborstel gebruikt, kan ik aanraden om eens een elektrische tandenborstel te proberen.

Telefoon

Ik gebruik altijd een headset bij een telefoon. Als ik een hoorn met één hand vasthoudt, dan wordt mijn nek scheef belast. Volgens mij is het voor niemand goed om lang met één hand de hoorn beet te houden.
Voor mij is een headset met twee oorschelpen beter. Door mijn nekproblemen ben ik vaak duf, en met twee oorschelpen heb ik minder moeite om iemand te volgen.
Omdat ik geen duidelijke stem heb, heb ik geen headset met een "noise-canceling" microfoon, want dan wordt ik vaak niet verstaan.
Een telefoon met "handsfree" of "speakerphone" zou ook kunnen, maar daar heb ik moeite mee, omdat er maar één tegelijk kan praten (behalve sommige dure toestellen) en dan kost het me ook meer moeite om duidelijk te praten.

Lange tijd gebruikte een zelf bij elkaar geprutst ding. Op de foto hieronder zie een telefoontje, een versterkertje en een headset (deze is helaas maar met één oorschelp).
Het versterkertje is bedoeld om een gewone headset te gebruiken, die ook op mijn computer is aan te sluiten. Zo heb ik geen speciale headset nodig die bij telefoons gebruikt worden.
telefoon

De telefoon op de foto hieronder heeft een aansluiting voor een headset.
panasonic telefoon
Het lukte me niet om deze telefoon goed in te stellen. Er bleek echter een chip in te zitten, die met de toetsen van de telefoon te programmeren was. Daardoor kon ik zelf het volume voor de microfoon harder zetten, zodat de telefoon toch nog voor mij te gebruiken was.

Ik dacht dat een dect telefoon met headset wel zou kunnen.
draadloze telefoon
Maar bij de telefoon hierboven had ik opnieuw het probleem dat ik vaak niet wordt verstaan.

In 2016 heb ik geen vaste verbinding meer voor een telefoon, maar gebruik ik alleen een mobieltje. Sommige mensen verstaan me niet goed, maar over het algemeen werkt het redelijk.

Leesplank en schrijfplank

Leesplank en schrijfplank
Als ik iets aan een tafel lees of iets schrijf dan is mijn nek teveel gekromd. Daarom zocht ik een manier om een lees- en schrijfplank te maken. Het eenvoudigste was een plank en een lijmklem. En het werkt ook nog goed.
Soms plak ik een papier aan de plank vast met plakbank. Ik gebruik daarvoor overschrijfbaar plakband, omdat dat eenvoudig los te halen is.

Roller balpen

rollerpen
Ik schrijf maar weinig, omdat ik dan mijn hoofd niet rechtop kan houden. Maar als ik iets schrijf dat gebruik ik bij voorkeur een roller balpen (ook wel rollerball pen, roller, roller balpen, rollerbalpen of rollerpen genoemd). Deze schrijven veel gemakkelijker en ik hoef nauwelijks tegen het papier te drukken.
Een roller balpen heeft waterachtige of gel inkt en schrijft daardoor veel soepeler. Sommigen zijn niet watervast, maar bij andere is de inkt meteen na het schrijven al opgedroogd en zijn na een paar seconden al watervast.

Dit is voor mij de beste pen:
jetstream rollerpen
Merk en type: Uni-ball Jetstream SX-210 Blue
Prijs: In 2018 betaalde ik 2,95 Euro.
De pen schrijft heel soepel. Hij laat een goede dikke lijn achter zonder kracht te zetten. De inkt is watervast en verbleekt niet in de loop van de tijd. De pen is geschikt om officiële documenten mee te ondertekenen.

Roestvrij stalen borden

roestvrij stalen borden roestvrij stalen bord met eten roestvrij stalen bord met eten
Deze roestvrij stalen schalen gebruik ik als bord.
Ze zijn goedkoop, veel lichter van gewicht, en ze breken niet als ze vallen. Wat koud water en een borstel is vaak voldoende om ze schoon te maken voor de volgende maaltijd.

De roestvrij stalen borden bevielen zo goed, dat ik ook een roestvrij stalen theepot kocht. Het is een hele goedkope van 10 euro.
roestvrij stalen theepot

Zeep puck

zeep puck zeep puck zeep puck
Mijn voorkeur heeft een stuk zeep, en niet een pompje met vloeibaar zeep.
Een zeepbakje aan de muur in de keuken is echter nadelig voor mijn nek en rug omdat ik dan te ver moet reiken. Een zeepbakje op de aanrecht is lastig om steeds schoon te maken. En als ik het stuk zeep zo op de aanrecht leg, dan blijft de zeep nat.
Ik zocht iets dat vrijwel niet schoon gemaakt hoeft te worden, waarbij de zeep toch kan drogen. Dat bleek niet te bestaan, daarom heb ik zelf iets bedacht. De oplossing was om de zeep op een verhoging te leggen, ik noem het een zeep puck.
Ik maakte het van siliconenkit, met fumed silica als vulmiddel. De groene kleur is met keramisch kleurstof poeder, neon groen.
Dit is mijn eerste zeep puck. Het lukte niet om hem mooi rond te maken en de bovenkant is niet vlak, maar het werkt.

Keukenapparatuur met temperatuurregeling

Keukenapparatuur met temperatuurregeling blijkt handig te zijn, en daardoor is het gebruik daarvan minder belastend voor mijn nek.
Een waterkoker met temperatuurregeling is handig en dat scheelt tijd en moeite. Bijvoorbeeld water voor thee kan op 80°C of 90°C. Water voor oploskoffie op 60°C of 70°C.
Een sous-vide apparaat zorgt ervoor dat het vlees altijd met dezelfde temperatuur wordt gegaard, daardoor is het resultaat altijd hetzelfde zonder moeilijk te hoeven doen met braden.
In 2018 bestaan er nog geen eenvoudige en goedkope inductiekookplaten of magnetrons die nauwkeurig de temperatuur van het eten kunnen meten.
Er zijn inductiekookplaten met een aparte temperatuursensor, maar die hebben beperkingen. Ik zou willen bakken en braden op een bepaalde temperatuur met een koekenpan en ook sous-vide vlees garen op 55°C in een gewone pan.

Shampoo

Om mijn haar te wassen moet ik mijn armen en handen omhoog houden en dat is belastend voor mijn nek. Daarom zocht ik de snelste en gemakkelijkste manier om mijn haar te wassen.
Sommige mensen gebruiken helemaal geen shampoo meer. Ik heb dat maandenlang geprobeerd, maar mijn hoofdhuid bleef evenveel vettigheid aanmaken.
Gewone shampoo is voor mij te sterk geparfumeerd, daar krijg ik jeuk van. Het is soms ook lastig uit te spoelen. Met biologische shampoo moet ik soms twee keer mijn haar wassen, omdat het anders vettig blijft. Dat is onhandig. Biologische shampoo vind ik erg duur.
Een kunststof fles shampoo die bijna leeg is moet ik even op de kop houden voordat er wat uit komt, dat is ook maar lastig.

De ideale shampoo voor mij heeft nauwelijks parfum, is meteen klaar voor gebruik, is eenvoudig te doseren zonder kracht te zetten, schuimt meteen, spoelt gemakkelijk uit, is goedkoop en heeft geen kunststof fles als afval.
De oplossing bleek een stuk zeep te zijn.
zeep als shampoo
Merk: Dalan
Type: Savon De Marseille, Classic, 300 gram
Een blok van 300 gram kost ongeveer 1,49 euro in 2019.
Als mijn haar nat is, dan haal ik dit blok zeep een paar keer over mijn hoofd. Meer is niet nodig voor veel schuim. En het spoelt gemakkelijk uit.

Emmer

bouwemmer met vlakke bodem bouwemmer met vlakke bodem
Emmer: bouwemmer, 12 liter, gekocht bij hornbach.nl in 2018.
Prijs: 95 eurocent
Om in huis een sopje te maken gebruikte ik goede kwaliteit emmers. Die waren echter onhandig in het gebruik, omdat de bodem binnenin niet vlak is.
Die emmers heb ik vervangen door goedkope bouwemmers die wel een vlakke bodem hebben. Omdat ik vanwege mijn nekklachten de emmer maar voor een klein deel vul, is een emmer met een vlakke bodem veel handiger in het gebruik.

Laatste wijziging van deze bladzijde: februari 2019