Röngtenfoto's van 1994

1994

Onderstaande röntgenfoto's zijn gemaakt op 16 mei 1994, in opdracht van orthopeed S..

Rontgenfoto 1 Rontgenfoto 2 Rontgenfoto 3 Rontgenfoto 4 Rontgenfoto 14 Rontgenfoto 18 Rontgenfoto 19a Rontgenfoto 19bBekkenfoto


Rontgenfoto 27

Deze bekkenfoto (klik op de foto hierboven voor een vergroting) laat zien dat de onderste wervels van mijn wervelkolom wat gedraaid staan.

Door dokters wordt vaak alleen gezien dat mijn wervelkolom een klein beetje heen en weer slingert naar links en rechts (zijwaarts dus). Zo'n zijwaartse slingering wordt een scoliose genoemd. Dus dat ik een lichte scoliose heb, dat wordt meestal wel gezien door dokters. Maar dat het beetje heen en weer slingeren juist komt door de verdraaiing, dat lijkt te ingewikkeld te zijn voor de meeste dokters.
Als er alleen zo'n lichte scoliose zou zijn zonder de verdraaiing, dan zou het weinig voorstellen.
Doordat er een verdraaiing zit tussen mijn wervelkolom en mijn bekken, staat mijn bekken iets gedraaid op de röntgenfoto. Onafhankelijk van of ik lig, zit of sta, die verdraaiing is er altijd.
Voor deze röntgenfoto lag ik op mijn rug, zo recht mogelijk. Doordat mijn onderrug wat gedraaid staat, wordt mijn bekken door mijn onderrug wat gedraaid, en dat is op de foto te zien. Daarnaast is waarschijnlijk ook mijn bekken wat scheef gegroeid.
In hoeverre mijn bekken scheef geduwd wordt of scheef gegroeid is, kan ik aan de hand van de röntgenfoto niet zeggen.
Ik heb nog geen dokter meegemaakt die ziet dat mijn bekken niet recht op de foto staat.

Rontgenfoto 27 met vertikale streep

De verdraaiing onderin mijn rug zorgt overigens niet voor de grootste problemen. Maar juist de tegenreactie daarop, in mijn bovenrug en vooral in mijn nek.
Door de manier waarop een wervelkolom mechanisch in elkaar zit, kan zo'n probleem onderin mijn wervelkolom de grootste tegenreactie geven bovenin mijn wervelkolom. Dit is bekend bij veel fysiotherapeuten en bij alle osteopaten en chiropracters, maar lijkt nauwelijks bekend te zijn bij dokters.

De vorige röntgenfoto's zijn de röntgenfoto's van 1993.
De volgende röntgenfoto's zijn de röntgenfoto's van 1999.

Rechten: De röntgenfoto's op deze bladzijde
zijn ouder dan de algemene bewaartermijn van 20 jaar
voor medische gegevens, en maak ik hierbij Public Domain,
tenzij anders vermeld.
Laatste wijziging van deze bladzijde: januari 2020