Nederlands | English

Meer zuurstof

Inleiding

Als ik slaap, dan rust ik niet goed uit. Dat is afhankelijk van de druk die mijn nekwervels op mijn nek zetten. Als mijn nekproblemen toenemen, dan is mijn ademhaling minder tijdens slapen.
Door 1 tot 2 uur per dag op mijn buikligbed te liggen, heb ik minder last van vermoeidheid. Dat helpt beter dan alle andere dingen die hieronder staan. De houding van mijn nek is dus het belangrijkste.

In 1992 had ik ozontherapie gehad bij zelfstandige arts T4.. Toen rustte ik wel uit tijdens slapen, en daardoor voelde ik me overdag een stuk beter.
Ik droom zelden (dat ik weet), dat is misschien 3 keer per jaar. Meestal is het als ik naar een ostepaat ben geweest, waardoor er minder druk op mijn nek staat.
Door mijn schuine bed had ik jarenlang wat minder druk op mijn nek, maar in 2011 begon ik steeds meer last te krijgen van druk op mijn nek, en nam de vermoeidheid toe.
In 2011 was ik daardoor noodgedwongen om te proberen daar iets aan te doen.
Soms moest ik een halskraag om doen, om te kunnen slapen (zie: halskraag met traagschuim).
Hieronder staat wat ik probeerde om meer zuurstof te krijgen tijdens slapen.

Neuspleister

Een neuspleister wordt over de neus geplakt. Daardoor houdt het de neusvleugels een beetje meer open. Bij mij bleven ze echter niet een hele nacht zitten, en het werkte ook niet goed.

Neusspreider

Ik probeerde een aantal dingen die mijn neusvleugels extra goed open houden tijdens slapen. Ze zijn bedoeld om snurken tegen te gaan, maar het houdt ook de neusvleugels wat meer open, zodat de lucht gemakkelijk door de neus gaat.
Als mijn ademhaling gemakkelijker zou gaan, waardoor er iets meer lucht door mijn neus zou gaan, dan zou ik misschien beter uitrusten tijdens slapen en dan zou de kans dat een migraine ontstaat misschien iets kleiner zijn.
Het bleek inderdaad wel wat te helpen.

breathright nasal breathe aid
Merk en type: SleepRight Nasal Breathe Aid
Deze is er ook in grote uitvoering. Het werkte bij mij redelijk.

nozovent
Merk: Nozovent©
Dit hulpmiddel tegen snurken "Nozovent" was voor mij maar net groot genoeg, maar het werkte redelijk.

nasivent
Merk: NasiVent©
Dit hulpmiddel tegen snurken "NasiVent" was voor mij groot genoeg omdat er vier verschillende maten in de verpakking zaten. Het werkte goed. Omdat het een dicht hulsje is, drukt het tegen de neusharen. Die zou je niet af mogen knippen omdat het anders zou kunnen gaan ontsteken.

nasanita nose butterfly
Merk en type: Nasanita® Nose Butterfly
Deze is lastig in de neus te plaatsen en springt gemakkelijk uit de neus. Het werkt ook niet goed.

snorepin
Merk: SnorepinTM
Dit hulpmiddel tegen snurken "Snorepin" was voor mij te klein. Daardoor werd er net zoveel lucht tegengehouden, als dat er wat meer lucht door kon.

airmax neusspreider
Merk: airmax ®
Dit is voor mij te klein. Het zou de neusvleugels wat meer open houden, maar dat doet het bij mij niet.

clipair neusspreider
Merk: ClipAir ®
Deze houdt de neusvleugels niet meer open. Het blokkeert een deel van de luchtstroom, dus het werkt averechts.

Neusspray

neusspray
Deze neusspray met Xylometazoline maakt het neusslijmvlies dunner.
Ik vermoed dat een wat verdikt neusslijmvlies te maken heeft met mijn schuine bed. De neusspray bleek te helpen, maar heeft als bijwerking dat het neusslijmvlies juist dikker wordt.

Blikje zuurstof

blikje zuurstof
Dit blikje bevat 6 liter pure zuurstof. Ik merkte echter geen enkel effect.

Zuurstofconcentrator

Een zuurstofconcentrator of zuurstofapparaat levert zuurstof in een hogere concentratie dan gewone lucht. Gewone lucht bevat ongeveer 20% zuurstof, en zo'n apparaat levert bijvoorbeeld 90% zuurstof. Sommigen zijn instelbaar van 40% tot 90%.
Het apparaat perst lucht met hoge druk door een filter dat alleen zuurstof doorlaat.
Ik zou zo'n apparaat eens willen uitproberen, om te zien of het voor mij effect heeft. Normaal gesproken kun je zo'n apparaat huren en de zorgverzekering betaald dat. Maar daarvoor is het nodig om naar mijn huisarts te gaan, en de kans dat met hem daarover serieus zou kunnen praten is niet zo groot. Dus kocht ik zelf zo'n apparaat:
zuurstofconcentrator
Merk en type: JOIE/JYT-2
Ik kocht dit apparaat in 2011 voor 336 euro.
Het is een eenvoudig apparaat, en eigenlijk niet geschikt om heel de nacht te gebruiken. Het maakt ook nog best veel lawaai. Achteraf was het geen goede koop.

Het is erg lastig om te zeggen of het iets doet.
Ik gebruikte het een aantal weken gedurende de hele nacht.
Maar ik kon nog steeds niet zeggen of het helpt tegen de vermoeidheid. Dus de (voorlopige) conclusie is dat het niet helpt tegen de vermoeidheid.
Misschien is dat ook wel logisch, omdat er met mijn longen niets mis is.
Het apparaat zou bij sommigen een beginnende migraine kunnen onderdrukken. Dat zou misschien zo kunnen zijn, maar dat lijkt bij mij niet zo te zijn.
Als ik het 's nachts gebruik, dan wordt ik vaak op hetzelfde tijdstip wakker. Dus blijkbaar doet het toch iets, waardoor mijn biologische klok beter werkt.

Laatste wijziging van deze bladzijde: mei 2021