Behandelaar voor orthomanuele therapie S11.

1992

Op advies van zelfstandige arts T4. ging ik naar Den Haag naar een behandelaar die wervels goed kon zetten volgens de orthomanuele therapie (orthomanipulatie).

Ik dacht dat hij een dokter was, maar later bleek hij een fysiotherapeut te zijn.

De manier van het corrigeren van de stand van wervels op hun manier is een uitgekiende efficiënte manier. Ik werd in een bepaalde houding gelegd, soms met een blok schuim onder me, en met een korte beweging werd de stand van een wervel gemanipuleerd.

De behandelingen maakten voor mijn gezondheid heel veel uit. Toen dat duidelijk werd, ben ik de week daarop al naar mijn werkgever gegaan om te vertellen dat er eindelijk een mogelijke oorzaak was gevonden en dat ik waarschijnlijk weer aan het werk zou kunnen gaan.
Niet alleen de correctie van de stand van mijn nekwervels maakte veel uit, maar ook de correctie van de onderste wervels in mijn rug maakte een groot verschil. Toen die beter stonden, bewogen ze mee als ik liep. Dat was voor mij een bijzondere ervaring, omdat ze normaal gesproken nauwelijks meebewegen door de verdraaiing onderin mijn rug. Ik weet nog dat ik dacht dat andere mensen niet beseffen hoe gelukkig ze zijn als je gewoon kunt lopen en dat de onderste wervels dan gewoon meebewegen. Dat heeft echter maar een week geduurd, daarna zakten ze terug in hun oude verkeerde stand.

Helaas bleven mijn wervels niet lang in hun goede stand staan. Als ik bijvoorbeeld van dhr. S11. naar huis reed (als passagier in een auto), dan trokken mijn spieren bij de bochten in de weg flink aan mijn nek. Ook lag ik 's nachts soms nog op mijn zij, waardoor mijn wervels één kant op zakten.

Pas jaren later werd duidelijk dat de oorzaak waarschijnlijk een val was toen ik vier jaar oud was. Volgens mijn moeder voelde ik me daarna soms naar en kouwelijk en had ik dat daarvoor niet.
Ik ben voor die klachten zelfs op 5-jarige leeftijd in het ziekenhuis onderzocht.
De houding waarin ik sliep was vaak op mijn linkerzij. Dat is echter achteraf gezien nu net verkeerd voor mijn nek en onderrug.
In 1992 had ik al 23 jaar deze verkeerde houding in mijn groei van 4-jarige tot volwassene.
Dit wist ik in 1992 allemaal nog niet.

Door de manier waarop ik over kwam (vanwege mijn nekproblemen) dacht hij dat ik niet bereid was om me voldoende in te zetten. Hij pochte dat hij op de Mount Everest had geklommen.

Ik vroeg een keer aan dhr. S11 vroeg om nog eens naar het midden van mijn rug te kijken, omdat een wervel die hij had recht gezet toch weer scheef was gaan zitten. Dat wilde hij niet doen en hij zei dat hij die al recht had gezet.

1993

In 1993 schreef dhr. S11. een papier voor mij:

thumbnail thumbnail

2017

In 2017 is dhr. S11. overleden.

Achteraf gezien kon dhr. S11. veel meer dan anderen. Hij kon zelfs veel meer dan anderen die dezelfde methode gebruiken. Hij hoorde met gemak tot de 1% beste manuele therapeuten (krakers) van Nederland.

In 2019 ging ik naar dokter Z4. die dezelfde methode zou gebruiken.

Laatste wijziging van deze bladzijde: september 2020