Nederlands | English

Apparaten voor tractie

Schuin bed

schuin bed
Mijn schuine bed heeft een eigen bladzijde, en is ook voor tractie van mijn nek en rug.

Kanteltafel

Dit type apparaat heet een kanteltafel of inversietafel.
Hier zie je een afbeelding van hoe het er uit ziet:
kanteltafel kanteltafel kanteltafel kanteltafel kanteltafel
Deze 3D tekeningen zijn gemaakt door Amarcus ICT en zijn Public Domain.

Merk en type: Kettler Apollo
Dit werkt voor mij goed. Je kunt zelf bepalen hoe schuin je ligt. Na een aantal keren went het schuin liggen en kun je steeds wat schuiner gaan, totdat je na een paar weken (of maanden) ondersteboven hangt.
Het nadeel is dat je aan je enkels hangt, en die zijn daar niet echt geschikt voor. Iedere dag ongeveer 10 minuten ondersteboven hangen is nog te doen. Soms gebruik ik het meerdere keren per dag, en soms een paar weken niet. Meestal hang ik er zo'n 5 minuten in. Na 1 of 2 minuten beweeg ik soms mijn hoofd voorzichtig een beetje naar links en rechts en dan maakt mijn nek soms een krakend geluid, waarna er minder mechanische druk op mijn nek staat.
In 2005 betaalde ik 150 euro voor een tweedehands kanteltafel.
Ik heb de Kettler Apollo, dat lijkt me een stevig en veilig toestel. De plank waar je op ligt was voor mij te kort, die heb ik moeten verlengen.

Om zo'n kanteltafel te gebruiken is het niet nodig om helemaal ondersteboven te hangen. Maar het kan wel, en dan hangt mijn hoofd vrij en dat geeft de beste tractie voor mijn nek.

Ik gebruikte de kanteltafel een keer een half jaar lang niet. Daarna kon ik toch zonder problemen ondersteboven gaan hangen. Normaal gesproken heb ik regelmatig problemen met duizeligheid, maar nadat ik eenmaal gewend was om ondersteboven te hangen, is duizeligheid met dit apparaat blijkbaar geen probleem meer.

kanteltafel kanteltafel kanteltafel kanteltafel
Deze 3D tekeningen zijn gemaakt door Amarcus ICT en zijn Public Domain.

Rugtractie toestel

Dit is een ander soort toestel.
Merk en type: Bac Trac.
Hier zie je een plaatje:
rugtractie toestel rugtractie toestel rugtractie toestel rugtractie toestel rugtractie toestel rugtractie toestel
Deze 3D tekeningen zijn gemaakt door Amarcus ICT en zijn Public Domain.

Dit toestel heeft als voordeel dat je niet aan je enkels hangt.
Het nadeel is dat je niet een beetje ondersteboven kunt hangen, maar meteen helemaal ondersteboven hangt. Het apparaat was niet geschikt voor mijn lengte en ik durfde er niet in voorover te kantelen.
Ik heb een paar anderen gevraagd om er in te gaan hangen. Dat ging een beetje onhandig de eerste keer, maar het lukte wel.
Het apparaat heb ik teruggestuurd, en ik kreeg mijn geld terug.

Nektractie met hoofdtuigje

nektractie apparaat
Hierbij ga je op een stoel zitten en via een tuigje dat je om je hoofd doet wordt er zachtjes aan je hoofd getrokken. Het tegengewicht van het tuigje kun je vullen met water en dat is met een touw via een beugel aan het tuigje verbonden. De beugel kun je aan een deur hangen.
Hier zie je hoe het gebruikt wordt:
nektractie apparaat nektractie apparaat nektractie apparaat
Deze 3D tekeningen zijn gemaakt door Amarcus ICT en zijn Public Domain.

Het type dat ik kocht had als nadeel dat het touw niet soepel door de beugel gleed. Als ik mezelf iets groter maakte, dan had het geen effect meer, en als ik iets in elkaar zakte, dan werd er teveel aan mijn hoofd getrokken.
Dat probleem heb ik opgelost door het tegengewicht te verwijderen, en het touw te vervangen door elastiek. Zo werd er steeds met dezelfde kracht aan mijn hoofd getrokken.
Mijn hoofd weegt een paar kilo, en dat rust op mijn nekwervels. Op deze manier is de helft van het gewicht dat op mijn nek rust er af te halen.
Het tuigje bleek echter op de een of andere manier verkeerde manier aan mijn hoofd te trekken. Ik kreeg meer last van mijn nek en ik heb het niet meer gebruikt.
Nektractie wordt ook wel "cervicale tractie" genoemd.

Pneumatische nektractie

pneumatische nektractie
Merk: Pronex
De bedoeling is dat je op je rug ligt, met dit apparaat in je nek. De blaasbalgen steunen op je schouders, en de blauwe vorm zit tegen je hoofd. Door het oppompen wordt de nek wat uitgerekt.
Dit heb ik in het verleden wel gebruikt, en soms hielp het ook. Maar sinds ik een kanteltafel heb, gebruik ik dit eigenlijk niet meer.
In 2002 betaalde ik ruim 400 euro voor dit apparaat.

opblaasbare halskraag
Merk: TracCollar
Een andere vorm van pneumatische nektractie is een opblaasbare-halskraag. Voor mij is deze halskraag niet hoog genoeg. Ook is hij nogal stug, dus het zit niet lekker tegen mijn hoofd aan.
Ik kocht de TracCollar in 2008 voor 120 euro. Als ik het echter in het buitenland had besteld, dan had ik het voor 60 euro + invoerrechten kunnen kopen.

goedkope opblaasbare halskraag
Deze opblaasbare halskraag kocht ik voor 6 euro op Ebay. Voor mij was hij niet hoog genoeg, dus kocht ik er twee die ik op elkaar stapel. Deze halskraag gebruik ik af en toe.
Als pasagier in een auto geef ik de voorkeur aan deze opblaasbare halskragen boven mijn gewone halskraag van stevig schuim.
Een keer had ik ze (twee boven elkaar) vrij strak om, en daardoor verslikte ik mezelf toen ik wat wilde drinken. Vervolgens lukte het me niet om met één beweging de halskragen af te doen. Dus dat is een nadeel.
Er zijn ook goede merken van zulke opblaasbare halskragen, zoals de Sissel Nextender.

De onderstaande opblaasbare halskraag heeft 7 lagen:
goedkope opblaasbare halskraag met 7 lagen
Deze opblaasbare halskraag met 7 lagen is gemaakt van stug en dik rubberachtig materiaal. Hij is hoger dan de andere. Als ik hem echter oppomp, dan laat het klittenband los.
Doordat hij gemaakt is van dik rubber, zit hij niet lekker. En na een jaar begon het rubber al te verweren.
Dus ik heb deze halskraag nooit serieus gebruikt.

Hangschoenen

"Hangschoenen" of "Inversion Boots" of "Gravity Boots" zijn schoenen die je om je enkels kunt doen. Die schoenen hebben een haak, waarmee je ergens aan kunt haken, en zo ondersteboven kunt hangen.
Ik heb nooit aan hangschoenen ondersteboven gehangen, omdat het veel te lastig is, en het niet goed mogelijk is om op een ontspannen manier te proberen om ergens aan te gaan hangen.
Ik heb hangschoenen gebruikt samen met mijn schuine bed, maar zelfs dat lukte niet omdat mijn enkels en voeten te snel zeer gaan doen. Ik had nog een paar skischoenen gekocht, om te proberen of die misschien beter passen, maar dat werkte ook niet.

Gravitiser

Rond het jaar 2000 was er een apparaat "Gravitiser" of "Gravitrin". Dat apparaat strekt de wervelkolom iets uit door een flexibele ondersteuning en een golfbeweging.
Het eenvoudigste apparaat, inclusief een golfbeweging voor de rug kostte zo'n 2000 euro. Dat was voor mij te duur om uit te proberen.
Ik dacht zelf al jaren aan een soort beweging voor mijn rug, dat werd mijn matras met beweging.

Laatste wijziging van deze bladzijde: augustus 2017