Nederlands | English

Zelfgemaakte ergonomische rugzak

2022

Door dagelijks te wandelen met mijn zelfgemaakte halskraag was mijn conditie verbeterd en kon ik vanaf 2019 gaan zwemmen in open water. Om in het voorjaar en in het najaar te kunnen gaan zwemmen gebruik ik een wetsuit.
In 2021 namen mijn nekklachten toe, en mijn rugzak met het gewicht van mijn wetsuit trok verkeerd aan mijn schouders. Het gewicht van mijn rugzak was 6 kg (nat wetsuit, halskraag, thermosfles, natte handdoek). Ik vroeg me af of ik in 2022 nog wel zou kunnen gaan zwemmen in het voorjaar met een wetsuit.

Mogelijke oplossingen:
• Een karretje dat achter mij rolt (wandelkar).
• Een rugzak met een deel aan de achterkant en een deel aan de voorkant.
• Een rugzak met een brede heupgordel die het gewicht draagt met daarop een frame aan de voorkant en een frame aan de achterkant.

Het was misschien mogelijk om het gewicht van 6 kg met mijn schouders te dragen, omdat het slechts 1 km lopen is vanaf het open water naar mijn huis.
Een ergonomische rugzak die mijn schouders niet scheef belast en mijn schouders niet naar voren of naar achteren trekt bleek echter niet te bestaan. Daarom heb ik zelf iets bedacht.

Ik had veel eisen voor mijn rugzak:
• Voor mij is het erg belangrijk om goed rechtop te kunnen lopen vanwege mijn nekproblemen, daarom was het nodig om het gewicht gelijk te kunnen verdelen over de voorkant en achterkant.
• Geen knellende band over mijn schouders, maar gewoon de stof van de rugzak die doorloopt.
• Voldoende ruimte. Om mijn armen vrij te bewegen kan de rugzak zo breed zijn als mijn romp.
• Het gewicht van de spullen die ik in de rugzak doe bij voorkeur zo laag mogelijk, zonder in de weg te zitten tijdens het wandelen.
• Eenvoudig aan en uit te doen. Ik wil de rugzak niet over mijn hoofd tillen om aan te doen, dat zou te belastend voor mijn nek zijn.

Daar bleek geen mooie oplossing voor te zijn.
De meest eenvoudige oplossing leek mij een buidel aan de achterkant en een buidel aan de voorkant. De rits aan de voorkant deelt de hele buidel in tweeën, zodat ik de rugzak als een jas kan aantrekken. Het nadeel is dat als ik de rugzak uittrek, dat dan de inhoud van de buidel aan de voorkant er uit valt.
De rits aan de achterkant is ook verticaal. Omdat het een model van een buidel is, leek mij een verticale rits het gemakkelijkste om spullen er in te stoppen en er uit te halen.

Ergonomische rugzak Ergonomische rugzak Ergonomische rugzak Ergonomische rugzak Ergonomische rugzak Ergonomische rugzak
De gebruikte is stof is een outdoor stof "Venice PE" van 90% Olefin en 10% Polyethyleen (stof nummer RT1343 bij stoffenshop.eu).
De ritsen zijn beide een YKK bloktandrits 10 mm met kunststof schuiver (gekocht bij esails.nl). Aan de achterkant zit een niet-deelbare rits en aan de voorkant zit een deelbare rits met een schuiver met aan beide kanten een lipje.
Aan de achterzijde zit wat reflecterend materiaal, maar ik ben niet van plan om er mee in het donker te gaan lopen.

In februari 2022 was de rugzak klaar.
Ik had er ongeveer een half jaar over lopen denken hoe ik dit zou kunnen maken. Ik deed er een paar weken over om de rugzak te maken.

Het bleek groter te zijn dan nodig was.
Het is klein op te vouwen.
Ik voegde een paar banden aan de zijkant toe, om het strakker tegen mijn lichaam te houden.
Het is onhandig om de rits aan de voorkant bovenaan te beginnen. Dat wist ik van tevoren. Dat is het nadeel van dit ontwerp.

Rechten: De foto's op deze bladzijde zijn door mij
gemaakt en zijn Public Domain, tenzij anders vermeld.
Laatste wijziging van deze bladzijde: februari 2022