Nederlands | English

Rugsteun en halskraag

Rugsteun

Dit is de rugsteun, op deze foto heb ik de bekleding er al vanaf gehaald.
rugsteun
Merk en type: Therapeutica Back Support.
Deze rugsteun is te koop in 3 maten. Ik heb de grootste ("Large"), en die is te klein.
Door extra polyetherschuim toe te voegen is deze steun ook voor mij passend te maken. Het bleek dat de bekleding er eenvoudig af te halen was. Maar het schuim voelde vettig aan. Met een warm sopje heb ik geprobeerd het zoveel mogelijk te ontvetten.
Deze rugsteun weegt ongeveer 1,9 kg. Als ik ergens naar toe ga, dan zou ik de rugsteun als een rugzak om willen doen, en het zo meenemen. Maar het is lastig om bovenaan iets vast te maken.

Halskraag

Soms is het nodig dat ik een halskraag om doe, maar dat heeft ook vele nadelen en een goede halskraag is voor mij niet te koop.
Een halskraag van stevig schuim die hoog genoeg is voor mij, lijkt niet te bestaan. Ook de manier waarop ze steun geven, is op een vervelende manier.
Daar komt nog bij dat halskragen die hoger zijn ook slapper zijn.
De fabrikanten maken een halskraag voor verschillende nekomvangen en verschillende hoogten. Voor een bepaald type halskraag wordt schuim gebruikt van een bepaalde dikte. Als een halskraag echter twee keer zo hoog is, dan wordt de halskraag ook een stuk slapper. Dus zou de halskraag ook (twee keer) dikker moeten zijn, om dezelfde steun te geven. Voor zover ik weet is er geen enkele fabrikant die hier rekening mee houdt.

Ik heb al jaren materiaal liggen om zelf een halskraag van te maken, maar daar is het nog niet van gekomen. Het bleek niet eenvoudig te zijn om zelf iets te maken dat goed steun geeft.
De ideale halskraag voor mij, zou de helft van het gewicht van mijn hoofd op mijn schouders moeten overbrengen, en de beweging van mijn hoofd (als ik als passagier in de auto zit) voor de helft moeten verminderen.

Een halskraag van stevig schuim:
halskraag
Merk: GM / Bort
Type: GM051
Ik gebruik soms een halskraag (of nekbrace) van stevig schuim. Vooral als ik in de auto meerij dan doe ik meestal een halskraag om.
Ik heb een halskraag voor een gemiddelde nekomvang, en dan het hoogste model. Maar die is voor mij niet hoog genoeg. Daarom doe ik er twee keukenhanddoeken omheen.
Met die handdoeken was het nog niet hoog genoeg. Daarom combineerde ik deze halskraag met een goedkope opblaasbare halskraag, die ik eronder deed.
In 2012 kocht ik een nieuwe (mijn derde van dit merk), maar toen bleek dat ze ander schuim zijn gaan gebruiken. De halskraag was daarmee voor mij te slap, en ik had geen goede halskraag meer.

Hieronder staan mijn drie GM / Bort halskragen:
halskraag halskraag
De linkse halskraag kocht ongeveer in 1993, de tweede ongeveer in 2001, en de rechtse in 2012.

Omdat mijn oudere GM / Bort halskragen niet meer voldeden en het model van 2012 te slap was, ging ik op zoek naar iets anders. Ik kocht een paar verschillende soorten en halskragen die ook verkrijgbaar waren hogere maten.
Hieronder staan mijn halskragen:
halskragen
Er zat echter geen enkele halskraag bij, die voor mij goed was.

halskraag halskraag halskraag halskraag

De halskraag hieronder is met traagschuim:
halskraag met traagschuim halskraag met traagschuim
In 2011 moest ik soms 's nachts een halskraag om doen, om te kunnen slapen. Op de lange termijn lijkt me dat nadelig, omdat mijn nek bovenin niet zo stevig is, en dat op deze manier alleen nog slapper kan worden.
Om het nadelige effect toch nog wat te beperken heb ik een laag traagschuim aan de halskraag toegevoegd.
Zoals op de foto te zien is, leg ik eerst een kussensloop neer. Daarop een plaatje traagschuim van 50 x 35 cm en 2 cm dik. En vervolgens een lage (smalle) halskraag van stevig schuim. Vervolgens doe ik dat om, met de kussensloop tegen mijn nek. De boven- en onderkant vouw ik daarna om de kraag heen, zoals op de tweede foto te zien is.

Voor opblaasbare halskragen, zie bij pneumatische tractie.
goedkope opblaasbare halskraag

Laatste wijziging van deze bladzijde: mei 2013