Nederlands | English

Liggend computeren

Over het algemeen moet ik moeite doen om me te ontspannen als ik op bed lig. Als ik bijvoorbeeld nog iets wil lezen, dan kan ik me niet goed meer ontspannen. Toch zijn er momenten dat ik nog iets zou willen doorlezen of opzoeken op het internet. Dus ik wilde eens proberen of ik zou kunnen computeren en internetten terwijl ik op bed lig. Ik lig vlak op mijn rug, en er bestaan verschillende constructies om een beeldscherm boven iemand te plaatsen.
Dat zijn echter zware constructies en een beeldscherm weegt vaak ook zwaar. Omdat ik meerdere bedden heb, zou het ook nog verplaatsbaar moeten zijn.

Dit vind ik de mooiste constructie:
computer bij bed computer bij bed computer bij bed computer bij bed
Deze 3D tekeningen zijn gemaakt door Amarcus ICT en zijn Public Domain.

Deze constructie bestaat uit een grote voet met wieltjes, met daarop een kleine mini-computer. Daarop een staande buis, met een monitor-arm voor een beeldscherm, en een tweede monitor-arm voor het toetsenbord.

Als ik echter in slaap zou vallen, en daarna slaperig uit bed zou stappen, dan zou ik die constructie om kunnen stoten.
Daarom probeerde ik een projector (beamer):
projector beamer
Merk en Type : 3M MPro110.
Deze projector heeft een LED-licht, die niet vervangen hoeft te worden.
In 2010 betaalde ik 118 euro voor deze tweedehands projector.
Voor een projector is het natuurlijk nodig dat het donker is. Voor mij is dat geen probleem, omdat het toch al redelijk donker is in mijn slaapkamer als ik op bed lig.
Deze projector heeft een lage resolutie en de kwaliteit van het beeld is niet zo goed.

Op deze bladzijde schreef ik in 2010 dat er ik verwachtte dat er over een jaar of 5 veel betere projectors voor een lagere prijs zouden zijn.
Het duurde echter tot 2018 voordat er betaalbare LED projectors kwamen. De resolutie is nog steeds laag. In die 8 jaar tijd is er dus nauwelijks technische vooruitgang geboekt. En dat terwijl het in 2018 normaal geworden is om de verlichting in huis alleen nog maar met ledlampen te doen.

Ik heb een oude computer op een soort laag karretje (een soort trolley) gezet, en de projector daarop gemonteerd. Ik plaats dat karretje bij het hoofdeind van mijn bed. De projector schijnt tegen het plafond of tegen het schuine dak.

computer op trolley computer op trolley
1. Beugel.
2. Projector (beamer).
3. Oude computer.
4. Luidsprekers.
5. Draadloos internet.
6. Kleine wielen.

Dit bovenstaande (lelijke) karretje heb ik in 2010 elkaar gezet met oude spullen die ik had liggen. Ik moest alleen nog een VGA-verlengkabel kopen, omdat bij de projector een hele korte kabel zat.
Een kleine mini-computer, zoals een mini-ITX formaat met ingebouwd draadloos internet en een mooier karretje zou natuurlijk veel mooier zijn.

De resolutie van mijn projector is slechts 640x480 beeldpunten. Dat is helaas erg weinig. Om een scherp beeld te krijgen, moet de computer ook op 640x480 ingesteld worden.
In Windows XP of Windows 7 kan dat door een beeldscherm van 640x480 te kiezen, bijvoorbeeld zoiets als "Digitale LCD monitor 640x480".
De linux versie die ik installeerde was Xubuntu, vanwege de oude computer. En met een klein font was een resolutie van 640x480 redelijk te doen.

Hieronder staat een ontwerp voor een mooiere computer-trolley:
computer trolley computer trolley computer trolley computer trolley
Deze 3D tekeningen zijn gemaakt door Amarcus ICT en zijn Public Domain.

Het bleek voor mijn nek het minst belastend te zijn, als ik het beeld tegen de schuine kant van het dak projecteerde. Hieronder is een afbeelding hoe ik de trolley-computer met projector gebruik:
computer-trolley schijnt tegen plafond
Deze 3D tekening is gemaakt door Amarcus ICT en is Public Domain.


Om liggend op bed te computeren is een muis of trackball of iets dergelijks nodig. Ik geef er sterk de voorkeur aan om daarvoor draadloze apparaten te gebruiken, vanwege de veiligheid. Ik zou in slaap kunnen vallen, en dan heb ik liever dat er geen draden lopen.
Ik gebruikte eerst mijn Logitech MX Air muis om de computer te bedienen, en later probeerde ik een draadloze trackball.
Vanaf 2012 gebruik ik een muis die gemaakt is om in bed te gebruiken.
Om te typen leg ik een draadloos toetsenbord op mijn buik, maar typen blijft lastig.

Ik probeerde een aantal mogelijkheden. Hieronder heb ik mijn ervaringen opgeschreven:
Het uiteindelijke resultaat is, dat ik mijn nekspieren onvoldoende onspannen kan houden. Het meest nadelig is als ik iets wil typen, maar zelfs televisie kijken via de projector is al nadelig voor mijn nek.
Misschien dat ik ook nog eens een "Head Mounted Display" (een bril met daarin een computerscherm) zou kunnen proberen.

2012

In 2012 gebruikte ik het toch redelijk vaak.
De computer op de trolley was stuk gegaan, maar er kwam een oude laptop vrij. En via een usb-televisie-apparaatje kon ik met die oude laptop ook televisie kijken.
Als ik de computer-trolley gebruik, dan maak ik mijn kussen 0,5 tot 1 cm hoger.

2016

In 2016 gebruik ik het heel vaak. Ik heb nog steeds het lelijke karretje. In plaats van een computer heb ik een Android TV box die via een HDMI-kabel is verbonden met een andere projector.
computer-trolley in 2016
Ik had geen televisie-abonnement meer, omdat ik daar weinig meer aan had. De films en series werden zo vaak onderbroken door lange reclameblokken, dat het voor mij niet meer mogelijk was om van een film of serie te genieten.
Een Android TV box is een apparaat met Android, maar zonder scherm, zonder sensors, zonder camera en zonder accu. Het bedienen gaat via een draadloze muis en keyboard via de USB aansluiting.
Mijn eerste projector uit 2010 ging knipperen, dus die moest ik toch al vervangen, en ik koos een projector met HDMI ingang.
In 2014 kocht ik daarom een tweedehand Acer Pico C20 projector voor 130 euro. Vier jaar later was de lichtsterkte al gehalveerd. De kwaliteit is dus onvoldoende.

Met behulp van apps kan ik veel TV uitzendingen bekijken, en ik volg nu ook dagelijkse vloggers op YouTube.

2020

In 2020 pakte ik het serieuzer aan.
De Android TV box was na drie jaar al te oud, te traag, en was niet veilig meer. Daarom kocht ik een (tweedehands) mini computer waar ik een normaal besturingssysteem op heb. Ik koos voor Manjaro linux. Het is gratis en ik heb altijd de nieuwste beveiligings-updates. De mini computer is snel genoeg om via internet een film te kijken.
Uit de meeste testen voor kleine projectors komt het merk LG naar voren als de beste. Ik kocht de goedkoopste projector van LG, de LG PH150G beamer. Hij heeft drie standen voor de helderheid en in de laagste stand valt het geluid van de ventilator nog mee.

Laatste wijziging van deze bladzijde: januari 2020