Nederlands | English

Hoofdkussen

Een goed hoofdkussen is voor mij een probleem. Ik heb een stel hoofdkussens gekocht, en een paar zelf samengesteld, maar het levert altijd wel een probleem voor mijn nek op.
hoofdkussens
Het beste voor mij is een kussen dat bestaat uit een bovenste deel van traagschuim, en daaronder een paar dunne plaatjes polyetherschuim om de hoogte mee te regelen.
De kussens van traagschuim die te koop zijn, hebben een nekrol. Maar mijn nek is langer dan gemiddeld, dus zo'n nekrol ondersteunt nooit mijn hele nek.

Ik had een elektrische broodzaag gekocht. Maar daarmee blijkt het polyetherschuim en traagschuim helemaal niet mee te zagen te zijn. Dus nu gebruik ik een oud vooroorlogs mes met een dunne ongekartelde ijzeren lemmet. Daarmee is het polyetherschuim wel te snijden/zagen.
Traagschuim leg ik eerst in de koelkast of (in een plastic zak) in de diepvries. Dan is het korte tijd wat stugger en gemakkelijker te bewerken.

Dit is een kussen dat ik in het verleden zelf heb samengesteld.
hoofdkussen met sleuf
Dit kussen bestaat uit een middendeel van traagschuim. De hoge zijkanten zijn bedoeld om te voorkomen dat mijn hoofd in mijn slaap opzij rolt (ik lig alleen op mijn rug). De sleuf in het midden is om het midden van mijn nek vrij te laten. Met name aan de achterkant van mijn hoofd, tussen mijn nek en mijn schedel kan het soms erg vervelend zijn als daar iets tegen drukt. Met dit kussen blijft dat vrij.

Hoofdkussen met lagen

Omdat ik geen hoofdkussen kan kopen, waar ik ontspannen op kan liggen, moet ik wel zelf iets maken.
Eerst probeerde ik een hoofdkussen vorm te geven door er stukken bij te plakken en stukken af te halen, maar dat was geen succes.
Tegenwoordig probeer ik een hoofdkussen samen te stellen uit verschillende lagen. Ik heb daarvoor allerlei verschillende lagen schuim (stevig foam, polyetherschuim, traagschuim, koudschuim, etc.) van verschillende stevigheid en verschillende diktes. Over het algemeen leg ik een laag traagschuim bovenop.

Hieronder zie je een paar lagen.
lagen schuim voor hoofdkussen
Met die lagen stel ik een hoofdkussen samen.
Dat hoofdkussen ligt op mijn bed, maar niet op mijn matras. Mijn matras ("matras met lagen") houdt ruimte vrij aan het hoofdeinde, en daar ligt mijn hoofdkussen op het vlakke bed. Op deze manier kan ik nauwkeuriger regelen hoe hoog en hoe zacht mijn hoofdkussen is.
Hieronder een foto van mijn hoofdkussen op mijn bed. Bovenop ligt een gekocht traagschuim hoofdkussen, waarvan ik de vorm heb gewijzigd, door er een deel van af te snijden.
hoofdkussen op bed

Laatste wijziging van deze bladzijde: augustus 2010