Nederlands | English

Hoofdkussen

Een goed hoofdkussen is voor mij een probleem. Ik heb een stel hoofdkussens gekocht, en een paar zelf samengesteld, maar het levert altijd wel een probleem voor mijn nek op.
hoofdkussens
Het beste voor mij is een kussen dat bestaat uit een bovenste deel van traagschuim, en daaronder een paar dunne plaatjes polyetherschuim om de hoogte mee te regelen.
De kussens van traagschuim die te koop zijn, hebben een nekrol. Maar mijn nek is langer dan gemiddeld, dus zo'n nekrol ondersteunt nooit mijn hele nek.

Ik had een elektrische broodzaag gekocht. Maar daarmee blijkt het polyetherschuim en traagschuim helemaal niet mee te zagen te zijn. Dus nu gebruik ik een oud vooroorlogs mes met een dunne ongekartelde ijzeren lemmet. Daarmee is het polyetherschuim wel te snijden/zagen.
Traagschuim leg ik eerst in de koelkast of (in een plastic zak) in de diepvries. Dan is het korte tijd wat stugger en gemakkelijker te bewerken.

Hoofdkussen met lagen

Omdat ik geen hoofdkussen kan kopen, waar ik ontspannen op kan liggen, moet ik wel zelf iets maken.
Eerst probeerde ik een hoofdkussen vorm te geven door er stukken bij te plakken en stukken af te halen, maar dat was geen succes.
Tegenwoordig probeer ik een hoofdkussen samen te stellen uit verschillende lagen. Ik heb daarvoor allerlei verschillende lagen schuim (stevig foam, polyetherschuim, traagschuim, koudschuim, etc.) van verschillende stevigheid en verschillende diktes. Over het algemeen leg ik een laag traagschuim bovenop.

Hieronder zie je een paar lagen.
lagen schuim voor hoofdkussen
Met die lagen stel ik een hoofdkussen samen.
Dat hoofdkussen ligt op mijn bed, maar niet op mijn matras. Mijn matras ("matras met lagen") houdt ruimte vrij aan het hoofdeinde, en daar ligt mijn hoofdkussen op het vlakke bed. Op deze manier kan ik nauwkeuriger regelen hoe hoog en hoe zacht mijn hoofdkussen is.
Hieronder een foto van mijn hoofdkussen op mijn bed. Bovenop ligt een gekocht traagschuim hoofdkussen, waarvan ik de vorm heb gewijzigd, door er een deel van af te snijden.
hoofdkussen op bed

Hoofdkussen met trilmotoren

Vanaf 2012 heb ik mijn matras met beweging, maar mijn kussen lag nog helemaal stil.
Om toch iets van beweging voor mijn nek te maken, dacht ik aan een plaat die ik onder mijn kussen zou kunnen doen en mijn hoofd en nek zachtjes zou laten bewegen.
Ik gebruikte een plaatje van EVA schuim en maakte daarin vier trilmotortjes, die ik afzonderlijk aan en uit kan zetten en ik kan ook de snelheid regelen.
kussen met trilmotoren neck brace
Dat bleek niet te werken. De trilmotortjes maakten veel lawaai, maar ze brachten geen beweging en geen trilling over naar mijn hoofd of nek.
Ik hoop dat ik toch nog een keer iets zal kunnen bedenken dat wel werkt.

Hoofdkussen met uitsparing

Dit is een kussen dat ik in het verleden zelf heb samengesteld.
hoofdkussen met sleuf
Dit kussen bestaat uit een middendeel van traagschuim. De hoge zijkanten zijn bedoeld om te voorkomen dat mijn hoofd in mijn slaap opzij rolt (ik lig alleen op mijn rug). De sleuf in het midden is om het midden van mijn nek vrij te laten. Met name aan de achterkant van mijn hoofd, tussen mijn nek en mijn schedel kan het soms erg vervelend zijn als daar iets tegen drukt. Met dit kussen blijft dat vrij.

In 2018 had ik een periode meer last van mijn nek. Mijn nek deed erg zeer en ook weer aan de achterkant, in het midden, net onder mijn schedel. Het was nodig om snel iets te maken.
Om de hoogte van mijn kussen te bepalen gebruik ik plaatjes EVA schuim van 35x50cm. Twee van die plaatjes lijmde ik op elkaar met een lijmpistool (met lijm die smelt bij warmte), en daar heb ik een sleuf in gemaakt.
plaat eva schuim met uitsparing plaat eva schuim met uitsparing
Daar bovenop leg ik 1 cm of 2 cm dik polyetherschuim, en daar bovenop een open structuur van gel.
Het ligt niet confortabel, maar de uitsparing scheelt veel voor de pijn in mijn nek op die plek.

Laatste wijziging van deze bladzijde: september 2018