Een mede-WAO-er wil een hogere uitkering

2014

Zo af en toe krijg ik een mailtje via mijn website. En vaak krijg ik de vraag of ik goede tips heb.
Mijn belangrijkste tip is om iemand mee te nemen naar een keuring, maar verder kan ik meestal weinig tips geven omdat ieder in een eigen situatie zit.
Ik probeer iedereen serieus te nemen, want soms is iemands situatie nog veel schrijnender dan dat iemand mij durft te schrijven.

In februari 2014 schreef iemand mij echter:
"Natuurlijk kan ik wel werken, maar met die reintegratie van mij op mijn 55 is die UWV wel wat laat ....hadden ze maar eerder moeten doen dan, ja toch".
En dat kan niet goed zijn. Dus op deze bladzijde antwoord ik diegene.

Beste WAO-er van 55,

Je vroeg mij om tips voor een hogere uitkering en je schrijft nu dat je wel kunt werken.
Wat je mij in vertrouwen schreef hoor ik natuurlijk niet openbaar te maken, maar die ene zin staat hierboven op mijn website.

Terwijl jij nog ligt te slapen, zijn er al veel mensen voor jouw uitkering aan het werk, zoals vuilnisophalers en schoonmakers.
Wil je dan dat de mensen die jouw uitkering betalen met z'n allen iets harder voor je gaan werken, zodat jouw uitkering hoger wordt ?

Ik krijg soms mailtjes van mensen die hun administratie niet meer kunnen doen en in schulden terecht komen, of van mensen die er alleen voor staan en met hun gezondheidsproblemen proberen om kinderen op te voeden maar nauwelijks rond kunnen komen. Ook ten opzichte van hen lijkt het me niet eerlijk.

Het benutten van je mogelijkheden is iets waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Dus ook omscholen en reïntegreren en zoeken naar werk is in de eerste plaats de verantwoording van jezelf. Heb je dat misschien te weinig gedaan omdat je het wel makkelijk vond om een uitkering te krijgen ?

Op dit moment zit ik zelf in een situatie dat ik vaak te moe ben voor eenvoudige dingen zoals mezelf scheren en wassen.
Ik eet normaal en poets iedere dag een keer mijn tanden, maar mezelf wasssen en scheren en douchen doe ik nog maar één keer per week. Verder lig ik veel op bed en de rest van de tijd zit ik vaak achter de computer, maar dan ben ik meestal te duf om iets serieus te doen.
Het UWV is echter van mening dat ik 8 uur per dag zou kunnen werken zonder schade aan mijn gezondheid.
En nu wil jij volledig arbeidsongeschikt verklaard worden om zoveel mogelijk geld te krijgen, terwijl je wel kunt werken.

Ik weet niet of je een urenbeperking hebt, maar als je percentage nu 20 tot 30% is, dan hebben ze waarschijnlijk beslist dat je hele dagen kunt werken.
Dus volgens de keuringsarts zou je heel wat uren per week kunnen werken, en dat zou je dan ook nog moeten kunnen volhouden.
Ik kan me goed voorstellen dat zoiets voor je niet haalbaar is. Maar als je bijvoorbeeld een paar uurtjes per dag eenvoudig werk kunt doen, dan wil ik dat je dat tegen de keuringsarts verteld bij de komende keuring.


Daarna werden er nog een paar mailtjes heen en weer gestuurd. Diegene wil dat ik zijn tekst (het citaat uit de email) van mijn website af haal. Hij schrijft ook dat als ik dat niet doe, dat hij dan persoonlijk naar me toe kan komen en schrijft: "dan ben je nog niet klaar met me". Verder schrijft hij dat ik het niet begrijp en dat ik nog wat in het leven moet leren.

Ik ben van mening dat mensen die zich zo gedragen niet mogen gaan denken dat ze op die manier hun zin kunnen krijgen.
Maar ik laat het hierbij, omdat diegene door een keuringsarts voor een groot deel is goedgekeurd, terwijl dat misschien onterecht is. Dus ik ga er van uit dat diegene op dit moment een lagere uitkering krijgt dan wat rechtvaardig is, en daarom laat ik het hierbij.
Het is alleen jammer dat ik mijn tijd heb besteed om een advies te proberen te geven aan iemand die een volledige uitkering wil maar intussen ook (voor een deel) kan werken.


Laatste wijziging van deze bladzijde: januari 2020