Huisarts X31.

2023

In 2023 was het inmiddels 26 jaar dat ik met mijn nekklachten niet bij de huisartsen in mijn woonplaats terecht kon.
Ik had mijn dossier laten verwijderen (voor de tweede keer), en ik had (alweer) klachten ingediend, en ik had geprobeerd contact te maken met huisarts E6.. Dat leidde allemaal tot niets.
In de afgelopen 26 jaar was ik 9 van de 10 keer voor niets naar de huisartsenpraktijk gegaan, en soms was het zelfs in mijn nadeel. Dat patroon bleek nog steeds door te gaan.

In 2023 wilde ik opnieuw een nieuwe huisarts proberen, bij voorkeur een jongere huisarts die hopelijk nog niet teveel vooroordelen had over nekklachten.
Helaas waren mijn nekklachten toegenomen, en als mijn nekklachten aan mij te merken zijn, dan word ik nog minder serieus genomen.
Ik heb een paar maanden geprobeerd om mijn dagelijkse wandeling op te pakken en ik ben twee keer naar een chiropracter gegaan. Dat gaf helaas geen verbetering. Dus toen ben ik na een paar maanden toch maar naar een nieuwe huisarts gegaan.

Toen ik de afspraak maakte, toen leek het de assistente het beste om naar huisarts X31. te gaan.
Op 12 april 2023 ging ik naar huisarts X31.
Ik had me er op voorbereid dat ik daarna een advertentie in een lokale krant zou zetten, opnieuw klachten in zou dienen (maar me dan niet zou laten afschepen) en mogelijk landelijke publiciteit zou zoeken, en waarschijnlijk meer dan tien jaar lang in dure procedures zou zitten met de huisartsen. Indien ik niet belachelijk gemaakt zou worden, maar toch voor niets naar de huisartsenpraktijk was gegaan, dan had ik het voorzichtiger aangepakt, maar dat was waarschijnlijk alsnog tot iets dergelijks uitgelopen.
Omdat ik veel mensen op mijn website noem, leek het me voor mijn eigen veiligheid ook beter om de publiciteit te zoeken.
Ik ben inmiddels zo murw getreiterd, dat het voor mij nauwelijks nog mogelijk is om hoop te houden dat de medische wereld een verbetering kan bieden voor mijn nekklachten.

Huisarts X31. gaf aan dat hij het lastig vond om zomaar op te schrijven wat ik zou zeggen. Op dat moment vroeg ik me af of ik misschien voor niets maandenlang bezig was geweest om naar de huisarts te gaan.
Mede omdat ik papieren uit het verleden en afdrukken van röntgenfoto's bij me had, was hij wel bereid om mijn dossier te vullen met mijn klachten en voorgeschiedenis.
Het scheelde dus maar heel weinig of mijn leven had daarna voornamelijk bestaan uit publiciteit zoeken en dure procedures.

We spraken af dat ik nog een (dubbele) afspraak zou maken, om mijn dossier verder aan te vullen.

Het lukte niet om een herhaalrecept voor Tramadol aan te vragen, daarom stuurde ik een bericht op 2 mei 2023.
Geachte huisarts X31.,
Al 25 jaar gebruik ik Tramadol. Soms een paar per maand, soms een paar maanden niet. Ik wilde een herhaalrecept bestellen van 10 stuks 50mg maar dat lukte niet. Kunt u daar voor zorgen? Als u liever heeft om dat eerst te bespreken bij het volgende consult, dan vind ik dat prima.
Met vriendelijke groet,
D.

De volgende dag kreeg ik antwoord.
Goedemorgen dhr D.,

Ik heb hier geen enkel bezwaar tegen mits het gebruik inderdaad beperkt blijft. Tramadol is een opioid zoals u wellicht weet en kan verslavend werken.

Ik heb een recept voor u gemaakt en ligt klaar bij de apotheek.

Met vriendelijke groet,

dr. X31.
huisarts

Mijn nekproblemen waren zo opgelopen dat het pas lukte om voor 6 juni 2023 een volgende afspraak te maken. In de dagen ervoor liepen mijn nekklachten en hoofdpijn echter nog verder op, zodat ik het niet zag zitten om naar de huisartsenpraktijk te gaan en daar ook nog een half uur op een stoel te zitten (ik had een dubbele afspraak gemaakt).
Die afspraak heb ik daarom helaas af moeten zeggen.
Mijn gezondheid nam in de maanden daarna nog verder af. Het lukte mij op een bepaald moment niet meer om op gewicht te blijven door de mechanische problemen van mijn nek en rug.

Mijn eerste doel was om naar een chiropractor te gaan om weer het niveau te komen van 2022. Ik vond gelukkig een chiropractor die meer beweging in mijn wervelkolom kreeg, maar het was nog lang op het niveau van 2022.
Naar die chiropractor gaan was dusdanig belastend voor me, dat ik niet ook nog naar de huisarts kon gaan.

2024

Pas op 21 maart 2024 ging ik voor de tweede keer naar huisarts X31..
Ik had er vier dagen voor uitgetrokken om zo fit mogelijk tegenover de huisarts te zitten. Dat was niet gelukt. Voor de zekerheid had ik zelfs een plastic zak bij me voor het geval dat ik zou moeten overgeven.

Het gesprek gaat helemaal verkeerd. Huisarts X31. zei dat hij dacht aan "ALK". Volgens hem zijn dat "aanhoudende lichamelijke klachten".
De volgende dag ga ik opzoeken wat dat is, en het is een psychische diagnose voor klachten waar geen oorzaak voor is gevonden. Dat had hij er niet bij verteld.
Hij neemt mijn nekklachten dus totaal niet serieus.
In de twee gesprekken waren we er nog niet eens aan toegekomen dat ik mijn klachten had verteld, dus hij wist niet eens wat mijn klachten waren.

Ik probeerde steeds duidelijk te maken dat er een directe oorzaak en gevolg is. Ik vertelde dat de diagnose was gesteld (mechanische problemen met de stand van mijn wervels), en dat daarna door jarenlang mezelf verkeerd belasten die problemen zijn opgelopen en voor instabiliteit van mijn nek hebben gezorgd.
Zijn reactie was: "Dat is uw gedachte".
Ik voel me door de huisartsen zo murw getreiterd, dat ik niet meer tegen zo'n reactie kan.

Het gesprek van een half uur was erg belastend voor me en ik voelde me zo beroerd op het einde van het gesprek dat ik moeite had om niet te gaan huilen.

Tijdens het gesprek op 21 maart 2024 had ik verteld dat ik een bericht ga sturen met een vraag over tramadol.
De volgende dag stuurde ik dit bericht:

Vraag over tramadol

Geachte huisarts X31.,

Ik heb nog steeds het probleem dat de pijnstillers te weinig effect hebben als de pijn flink oploopt.
Deze maand (maart 2024) liep zowel de migraine als de pijn in mijn nek als het aanspannen van mijn nekspieren erg snel op.
Ik nam twee paracetamol (paracetamol+coffeïne) en een sumatriptan en een 50mg tramadol.
Een uur later nog een sumatriptan en nog een tramadol, en later nog een tramadol.
Het duurde 5 uren voordat ik in staat was om onder een warme douche te gaan staan. Daarna zakte het.

Van zowel de sumatriptan als de tramadol ben ik achteraf moe. Ik rust nauwelijks uit als ik slaap (afhankelijk van de mechanische druk op mijn nek), daardoor duurt het meerdere dagen voordat de vermoeidheid wat minder is.

Gevoelsmatig werkt tramadol ongeveer 10% tot 20% van wat het deed in 1998, toen ik voor het eerst tramadol gebruikte.

Ik zou een hogere dosis bij aanvang kunnen nemen, maar ik weet op dat moment nog niet hoe ver de pijn gaat oplopen.

Vraag:
Ik zou graag een goede pijnstiller willen hebben die veel sneller werkt. Volgens mij werkt de Tramadol ### niet binnen een uur.

met vriendelijke groet,

Hierboven schrijf ik "Tramadol ###". Op de plaats van die "###" staat de merknaam van die pijnstiller.

Laatste wijziging van deze bladzijde: maart 2024