Nederlands | English

Warmtekussen

Warmtekussen met klikmuntje (Natriumacetaat)

Natriumacetaat (C2H3NaO2) in water opgelost kan een onderkoelde vloeistof zijn. Door te klikken met een soort van metalen muntje in de vloeistof kan het kristaliseren worden gestart. Daarbij komt gedurende een half uur warmte vrij.
Een kleine handwarmer van slecht kwaliteit kan zijn warmte al na 10 minuten kwijt zijn. Een groot warmtekussen van goede kwaliteit dat goed bedekt is met kleding kan een uur lang veel warmte afgeven.
Het kan weer vloeibaar worden gemaakt door het een tijdje in water te leggen van 80 °C tot 100 °C.

In 1977 werd patent aangevraagd voor een warmtekussen met in water opgelost natriumacetaat dat gestart kon worden door een metalen vormpje in de vloeistof te buigen om het kristalliseren te starten. Dat patent is inmiddels verlopen.

Ik kocht mijn eerste warmtekussen met een klikmuntje in 2003:
thermocomfort warmtekussen
Merk: THERMOcomfort©
Dit is een heel plezierig warmtekussen. Door middel van het kristalliseren van de vloeistof in het kussen ontstaat er warmte. Door het indrukken van een soort muntje in het kussen komt het kristalliseren op gang.
Als ik het koud heb, hoef ik alleen maar dit kussen te pakken, het muntje in te drukken, en vervolgens stop ik dit kussen tussen mijn kleding.
Het levert vrij lang warmte.
Het nadeel is dat het zo'n 20 minuten in heet water (net niet kokend) gelegd moet worden, om de inhoud weer vloeibaar te maken. Daarna kan het op dezelfde manier weer opnieuw gebruikt worden.
Het grootste voordeel van dit warmtekussen is, dat het nooit te warm kan worden.
De kwaliteit van de THERMOcomfort is heel goed. Het is betrouwbaar en wordt goed warm en blijft lang warm en na veel gebruik wordt het nog steeds even warm.
Zo zag de website er uit:
website THERMOcomfort.nl
In 2012 lijkt THERMOcomfort niet meer te bestaan (de website www.thermocomfort.nl bestond nog in 2020 maar daar wordt niets meer mee gedaan).

In 2018 kocht ik een groter warmtekussen met een klikmuntje van het merk "WarmUp".
Op de foto hieronder staat bovenaan het "WarmUp" warmtekussen, en onderaan twee "THERMOcomfort" warmtekussens.
WarmUp verwarmingskussen
Merk: WarmUp (www.warmitup.nl, verkoop via www.cyes.nl)
Prijs: 18 Euro (in 2018)

Volgens de website van WarmUp kan hun herbruikbare warmtekussen vloeibaar gemaakt worden door het 20 minuten in water van 80 °C te leggen. Dan is het dus ook mogelijk om een sous-vide apparaat te gebruiken.

Vest

In 2020 kocht ik een paar langwerpige warmtekussens van WarmUp die ik hierboven beschrijf.
Ze zijn 16 x 39 cm.
Ik maakte een vest met zakken aan de achterkant om twee van die warmtekussens in te doen. Dit vest gebruik ik om te gaan zwemmen als het koud is in het voorjaar en najaar.
warmtekussen WarmUp
Omdat de warmtekussen iets boven de 50 °C warm worden zou het beter zijn om de warmtekussens niet direct tegen de huid te houden. Daarom maakte ik het vest van 2 mm dik synthetische 3D mesh stof. Ik gebruikte geen gewone stof voor het vest omdat het mijn bedoeling was het onder mijn wetsuit aan te doen tijdens het zwemmen.

Bij de warmtekussens van WarmUp was een warmtekussen dat nauwelijks wilde starten. Daar kreeg ik een nieuw warmtekussen voor.
Daarna kwam het geen enkele keer meer voor dat een warmtekussen niet wilde starten.

Ik probeerde de "Heat In A Click" warmtezakken van Relaxxed.nl en de rugwarmer VM723B van Aidapt die ik bij www.zorgthuiswinkel.nl kocht.
Die zakten echter in elkaar als ik ze in mijn vest deed. Daardoor kon ik die niet in mijn vest gebruiken.
Beiden kwamen met een rugband. Ik heb een rugband ingekort, zodat ik het als halsband kan gebruiken om mijn nek warm te houden.
Op de foto hieronder staat de "Heat In A Click" bovenaan, de "Aidapt" in het midden en onderaan de ingekorte rugband voor om mijn nek.
warmtezakken rugverwarming

De prijzen hieronder zijn van 2020:
WarmUp          rugkussen  15,95 Euro zonder rugband of 29,45 Euro met rugband.
Heat In A Click rugkussen  27,50 Euro inclusief rugband.
Aidapt VM723B   rugkussen  16,95 Euro inclusief rugband.

De "WarmUp" heeft een sterkere kunststof zak en het klikmuntje heeft een plastic rand. De rugband is apart te bestellen voor 13,95. De totale prijs komt dan op 29,45 Euro.
De "Heat In A Click" start te gemakkelijk. Als het klikmuntje tegen de binnenkant van de kunststof zak schuurt, dan start het al.
De paarse kleurstof van de "Adaipt" is te donker. Het is daardoor soms lastig om het kleine klikmuntje te vinden. Bij de "Adaipt" is de rugband te klein waardoor het lastig is om het warmtekussen er in te schuiven.

Na een tijd gebruikt te hebben is de "WarmUp" duidelijk het beste warmtekussen. De anderen starten soms al als ik ze in mijn rugzak doe. Het klikmuntje is bij de "WarmUp" goed te vinden en bij de anderen niet.
De kunststof zak van "WarmUp" zou geen schadelijke weekmakers bevatten.

Warmtekussen met klei

warmtekussen met klei warmtekussen Stadtholder moor
Merk en type: Stadtholder© Moor pakking 30x40cm
Prijs: 25,50 euro (in 2011)
Dit kussen wordt opgewarmd door het in de magnetron te leggen. Het kussen bevat een soort klei uit Duitsland ("moor") en wordt daarom soms ook "veenkussen" genoemd.
Het is eenvoudig in gebruik, ik leg het een paar minuten in de magnetron, en dan is het klaar. Ik hoef alleen maar te onthouden op welke tijd ik de magnetron instel.
Een keer was het kussen nog niet helemaal afgekoeld en toen wilde ik het nog wat bijwarmen in de magnetron. Het kussen werd toen erg heet, maar het kussen is heel gebleven.
Het kussen is soepel genoeg om het om mijn nek te leggen.
Na een paar jaar gebruik scheurde het plastic, dat kwam doordat ik het dubbel vouwde om in de magnetron te leggen.

Omdat dit warmtekussen vrij groot is, kan er veel energie in opgeslagen worden. De magnetron zet ik op 6 of 7 minuten, waarbij ik het halverwege omdraai.
Dit warmtekussen geeft dus meer warmte af gedurende aan langere tijd, en is daardoor beter dan de ander warmtekussens.
In 2011 kocht ik mijn tweede warmtekussen van dit type.
In 2016 gebruik ik dit warmtekussen nog steeds.

Warmtekussen met gel

gel hot pack gel hot pack
Er zijn allerlei soorten warmtekussens met gel. Deze zijn meestal niet zo groot. Ze raken hun warmte daardoor snel kwijt.

Eenmalig warmtepack

eenmalig warmtepack
Er zijn verschillende fabrikanten van eenmalige warmtepacks (of warmte-pad). Ik kocht er een om te testen.
Nadat het warmtepack uit de verpakking is gehaald, wordt het warm en blijft voor meer dan een uur warm.
Het is echter maar weinig warmte en de manier waarop het gebruikt wordt heeft erg veel invloed op de temperatuur. Het is daarom niet plezierig in het gebruik.

Hieronder staat een eenmalig warmtepack van Hansaplast:
hotpack hansaplast

Kersenpitkussen

kersenpitkussen kersenpitkussen
Merk: Hittepit.
Prijs: 20 euro.
Gewicht: 1050 gram.
Dit kersenpitkussen moet eerst vochtig gemaakt worden, en daarna leg ik het 3 minuten in de magnetron. Het geeft lange tijd warmte af.
Het kan echter niet zo warm worden als het warmtekussen met klei, dus de warmte dringt niet zo diep door.
Na een paar keer gebruik scheurde een naad open, waardoor de kersenpitten er uit vielen. De kwaliteit viel dus tegen.

Hieronder staat een goedkoop kersenpitkussen:
kersenpitkussen
Gewicht: 425 gram.
Dit goedkope kersenpitkussen is waarschijnlijk uitgedroogd, het wordt snel te warm in de magnetron, en het is ook weer snel afgekoeld.

Laatste wijziging van deze bladzijde: juli 2021